Yağ Soğutmalı Motor Nasıl Oluyor?


Spread the love

Yağ Soğutmalı Sistemler Atmosferik hava sirkülasyonu ısıyı kanatçıklardan dağıtırken, yağ radyatörü ısıyı motor parçalarından dağıtır. Motor yağı, motor bileşenlerinin yağlanmasıyla birlikte, bu motor parçalarını da soğutur ve ısıyı onlardan uzaklaştırır. Isı motor bileşenlerinden dağılır ve yağ tarafından taşınır.

Yağ soğutucu hangi araçlarda var?

Yağ soğutucu, bazı motor tiplerinde bulunmaz. Yüksek performanslı otomobil, SUV, ağır vasıta ve yarış arabaları motorlarında standart donanım olarak yer alır. Ancak, isteğe bağlı olarak sonradan kolayca takılabilir. Özellikle çok sıcak bir iklimde yaşıyorsanız aracın motoru için gerekliliktir.

Yağ soğutucu arızası nasıl anlaşılır?

Yağ Soğutucu Arıza Belirtileri Nelerdir?

  • Motor kontrol arıza lambası yanar.
  • Yağ basınç göstergesi yanar.
  • Motor performansında düşüklük yaşanır.
  • Motor harareti dengesizleşir.
  • Motorda titreme, tekleme ve stop etme problemleri görülebilir.
  • Motor aşırı gürültülü çalışmaya başlayacaktır.
  • Egzozdan duman çıkabilir.

Motor soğutma sisteminin parçasının adı nedir?

Motor Soğutma Sisteminde Bulunan Parçalar: Radyatör. Termostat. Su pompası (mekanik veya elektrikli)

Motor yağı nasıl soğur?

İçten yanmalı makinelerde oluşan patlama sonucu sıcaklığı artan motorun ısısı soğutma kanallarında dolaşan soğutma sıvısına aktarılır. Bu durumda soğutma sıvısı ısınır ve soğumaya ihtiyaç duyar. Isınan sıvı pompa yardımıyla basınçlı bir şekilde radyatöre ulaşır. Radyatöre gelen sıcak sıvı burada soğutulur.

Arabada yağ soğutucu ne işe yarar?

Yağ soğutucusunun görevi yağı belli referans ısı değerlerinde tutmak fazla ısınmasını önlemektir. Yağ Soğutma Sisteminin Çalışma Şekli ; Genelikle motor yağ soğutma sistemleri, yağ filtresinin yanında yada altında pasif hava soğutması şeklinde yada motor soğutma suyuna entegre şekilde yağın soğumasını sağlar.

Yağ soğutucu patlarsa ne olur?

Bu nedenle bu borulardan biri direkt olarak motor içerisindeki yağ durumunu kontrol eden ve sıcaklığını belirleyen bir sistem olması nedeniyle daha önemlidir. Yağ soğutucu patlarsa ne olur sorusunda motorun arızalanacağını belirtmekte fayda vardır. Aracınız motor suyuna yağ karışması halinde sizi uyaracaktır.

Yağ soğutucu kaç km değişir?

Motor yağı soğutucu normal koşullarda arızalanmaz, ancak zaman zaman korozyon veya bir kaya veya yabancı cismin çarpması nedeniyle sızabilir ve değiştirilmesi gerekir. Çoğu yağ soğutucu, arabanızın geri kalanı kadar dayanır ve kesinlikle en az 100.000 ila 150.000 kilometre dayanmalıdır.

Motor yağına su karıştığı nasıl anlaşılır?

Yağ kontrolü yapıldığında; su ile karıştığı gözle görülebilir. Bu ancak motordaki yağın bir kısmı veya tamamı boşaltılarak anlaşılabilir. Eğer yağ ve su birbirine karışmışsa yağın viskozitesi azalır, köpürme ve kabarcık gibi oluşumlar gözlemlenir.

Motor yağının bozulduğunu nasıl anlarız?

Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.

Su soğutmalı motorun soğutma parçası nedir?

Sıvı soğutmalı motorlar; soğutucu akışkan olarak genellikle soğutma suyu (saf su ile antifiriz karışımı) kullanılır. Sıvı soğutmalı motor, motorun içerisinde meydana gelen ısı, motor soğutma suyu tarafından alınır ve radyatörde soğutulur. Soğutma suyu, su pompası vasıtasıyla devirdaim eder.

Soğutma kanatçıkları nedir?

Hava akımı oluşturan bir pervane (fan) ile soğutma gerçekleştirilir. Fan hareketini krank milinden alır ve özel olarak kanatçıklı (petek şeklinde) üretilen silindir kapaklarına hava akımını gönderir, böylece motorun soğumasına yardımcı olur.

Araba fanı nedir?

Fan sistemi, radyatörden hava akışını zorlayarak çalışır. İşlevi, motorun sıcaklık yönetimini kolaylaştırmak ve desteklemektir.

Motor soğutma suyuna ne konur?

İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir.

Motor yağlama sistemi nasıl çalışır?

Motorun en altında yer alan yağ karterinde biriken motor yağı pompa vasıtasıyla yağlanması gereken tüm bölgelere kanallar ve delikler yoluyla basınçlı bir şekilde ulaştırılır ve püskürtülür. Yağlama görevi biten yağ yer çekiminin etkisi ve yağın geri dönüş hattı vasıtasıyla kartere geri döner.

Motor suyu ne zaman soğur?

Motor sıcaklığı çalışma sıcaklığının üzerine çıktığında fan müşiri fan motorunun çalışmasına müsaade ederek motorun gereği kadar soğumasını sağlar. motor çalışınca ısınır bu ısı motor çevresinden dolaştırılan su üzerine aktarılır bu sıcak su radyötöre gelir fan ve rüzgar yardımı ile soğur.

Recent Posts