Motor Yag Basinci Az Ne Demek?


Spread the love

Aracın içinde yağ seviyesi motor büyüklüğüne ve yağ yataklarının basınç orantısına göre dengelenir. Yani yağ seviyesi = yağ basıncı diyebiliriz. Motor yağ basıncı az olursa ne olur? Yağ basıncı yeterli kaldığı sürece, dönen şaft herhangi bir sürtünme oluşturmayacak veya herhangi bir sorun yaratmayacaktır.
Viskozite çok düşükse, motorunuz geçiş yollarının içinde daha düşük yağ basıncı yaşayacaktır. Pek çok insan, yağlarını farklı bir yağa yükseltmeye çalıştıklarında bu hatayı yapıyor. Bu hatayı yapmayın, aksi takdirde yolda sorunlara neden olabilir.

Motor yağ basıncı düşerse ne olur?

Düşük yağ basıncı, VVT sisteminin düzgün çalışmasını engeller, bu da motorun zor çalışmasına, hızlanma esnasında güç eksikliğine ve çeşitli motor sorunlara neden olur.

Motor yağ basınç seviyesi düşük ne demek?

Eğer yağ seviyesi normal ve kaçak yoksa aracınızın filtre vb ekipmanlarının parçaları orjinal olmadığından yada herhangi bir anlık hatadan bu uyarıyı vermiş olabilir. Kontrollü bir şekilde aracınızı ustaya göstermeniz faydanıza olacaktır. Eğer araç yağ seviyesi düşükse çekici yardımıyla aracınızı götürmeniz gereklidir.

Motor yağ basıncı kaç bar olmalı?

yağ basıncı;rolente duşük değilse ve motor sıcaklığı 90 derecelerde ise 1.5-2 barlar (normal değerlerdir)ancak yağ ısısı fazla ise 1 barlara düşmesi anormal değildir. Kullanım sırasında devir ile orantılı yükselir çok yüksek devirlerde motor sağlığı için anlık boşaltır ve yeniden basar.

Yağ basınç seviyesi nedir?

Kritik yağ basınç değeri motor tipine göre değişiklik gösterir. Normal değer 0.25 ile 0.75 bar (3,5-11 psi) arasındadır. Yağ basıncı bu değerin altına düşerse, sensör ECU’ya bir sinyal gönderir. ECU ise gösterge panelindeki yağ basıncı uyarı lambasını yakarak sürücüyü bilgilendirir.

Yağ basıncı ikaz ışığı yanıyorsa ne yapılır?

Gösterge panelindeki arıza ışıklarından motor yağ lambası yanıyorsa, motorunuzun normal yağ basıncını kaybettiği anlamına gelebilir. Bu lambayı gördüğünüzde sürüş halinde iseniz aracı durdurun ve motoru stop edin. Yağ basıncı kaybolursa motor ciddi hasar görebilir.

Yağ pompasının bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Yağ pompası, aracınızın motor performansının bir bütünüdür ve arızalanması durumunda motora ciddi zararlar verebilir. Yağ pompası arızasında ilk belirti genellikle motor arıza ışığı ve yağ lambası göstergesinin yanması olur. Eğer yağ lambası gösterge ışığınız yanıyorsa, yağ basıncının düşük olduğuna işaret eder.

Motor yağ basıncı neden artar?

Yağın viskozitesinin artması nedeniyle motor soğukken yağ basıncı daha yüksektir ve yağ akışındaki tahliye vanası aşırı akışı yönlendirmek için açılana kadar motor devri ile artar.

Yağ basınç uyarısı nedir?

Motor çalışıyorken yağ basıncı düşerse, müşür kontakları kapanır ve iletime geçer, bunun anlamı yağın basıncının düştüğüdür. Yağ ikaz lambası yanarsa gösterge panelinde kırmızı renkli yağ basınç uyarı lambası yanar. Lamba yandığında araç stop edilmelidir ve gerekli tüm kontroller yapılmalıdır.

Motor yağ basıncı lambası neden yanar?

Yağ lambasının yanması araçta hayati öneme sahiptir. Motor yağı, motor içerisinde birlikte çalışan metallerin sürtünmesini azaltır. Ancak yağ lambasının yanması, motorda yağın yetersiz olduğunu veya yağ basıncının aşırı düşük olduğunu bildirir.

Araba yağ seviyesi ne kadar olmalı?

Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir.

Yağ basıncı ne işe yarar?

Yağ basınç sivici ya da yağ basınç anahtarı ismi de verilen, yağ basınç sensörünün görevi motor yağ basıncını ölçerek EKÜ ye bildirir. Yağ filtresi yakınlarına ana yağ kanalı üzerine yerleştirilmiştir. Genelde motorun alt kısmında kartere yakın ve yağ filtresinin yanında bulunur.

Yağ basınç sensörü bozulursa ne olur?

Eğer yağ çubuğunu çektiğinizde motor yağı normal bir seviye de yer alıyorsa, yağ basınç sensörü yani yağ müşürü arızalı anlamına gelebilmektedir. Sensör arızalanması ile birlikte yanlış yağ okuma durumları başlamaktadır. Bu durumda motor etkilenerek farklı bir uyarı ışığı da yanabilir.

Motor yağ basınç ve seviye sensörü nedir?

Direnci yağ basıncına göre ölçer. Yağ müşürü, motorun kritik bir parçasıdır. Motordaki yağın kalite ve basıncında meydana gelen değişiklikleri tespit eder ve aracın beynine bir uyarı gönderir. Bu daha sonra gösterge panelinizdeki yağ basıncı göstergesine bir sinyal gönderir.

Recent Posts