Devirli Araba Kullanmak Ne Demek?


Spread the love

Yüksek devirde araç kullanmak yerine kısa aralıklarda ekstradan güç için araç devirli kullanılabilir. Sürekli devirli araç kullanımı silindirlerin aldığı yakıtı da yanmadan dışarı atacağı için tasarruf açısından da olumsuz bir sonuç yaratır ve araç hararetini ciddi anlamda arttırır.

Arabayı devirli kullanmazsak ne olur?

Sürekli düşük devirlerde kullanırsanız verimsiz yanmadan dolayı motor kurum yapabilir ve bu da yağ yakmaya sebep olabilir.

Arabayı yüksek devirde kullanmak ne demek?

aracı uzun süreler yüksek devirlerde kulannamak doğru değildir. motor parçalarının ömür kısalacak maruz kaldıkları aşınmalar max çıkacaktır. dolayı vuruntu dediğimiz olayla sık karşılaşabilinir buda krank miline burulmalardan dolayı zarar vermektedir.

Motoru sıkıştırmak ne demek?

Sıkıştırma oranı; araçlardaki motorların performansını öngörmek için kullanılan matematiksel bir orandır. Motor bloğundaki silindirler, pistonlar yukarı doğru hareket ettiği zaman yanma odası içerisindeki hava-yakıt karışımını belli bir oranda sıkıştırır.

Yüksek vites düşük devir hararet yapar mı?

Yüksek devir ile birlikte artık ısı oranı artar. da artmış olur. Modern B sınıfı dizel araçlar bile çok uzun süre 4000 devir ile yol aldıklarında hararet yapmıyorlar. Soğutma sisteminde aksayan bir eleman yoksa hiç sorun olmaz.

Araba en fazla kaç devirde kullanılmalı?

Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.

Arabayı hızlı kullanmak motora zarar verir mi?

Yüksek hızdan ziyade yüksek devirde sürekli seyir etmek, yağ sıcaklığının artmasına sebep olur. Yağ sıcaklığı belirli bir seviyeden sonra ise motor içi sürtünmeler zarar verici boyuta gelir. Yüksek hızda seyretmekten çok yüksek hızda sabit devirde ilerlemek motoru yorar.

Stirling motoru nedir ne işe yarar?

Stirling motoru, kapalı bir haznenin dışardan ısıtılmasıyla oluşan enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren makinadır. Sıcak hava motoru olarak da bilinir. Isınan havanın genişleyip sıkışmasıyla motor hareket etmeye başlar. 1816 yılında iskoç rahip Reverent Robert Stirling icat etmiştir.

Araçlarda sıkıştırma oranı ne demek?

Sıkıştırma oranı, bir motorun (içten yanmalı veya Stirling motoru gibi) performansını öngörmek için kullanılan matematiksel oran. Pistonun en altta olduğu zaman ile en üstte olduğu zamandaki yanma odası hacimlerinin bir oranıdır.

Sıkıştırma oranı artarsa ne olur?

Sıkıştırma oranının artması sonucu verim artar. Verimin artması sonucu ise yakıt tüketiminde azalma meydana gelir. Sıkıştırma oranı ne kadar yüksekse silindirler içerisine sıkıştırılan hava o kadar fazladır. Daha sıkıştırılmış bir ortamda ise patlama daha şiddetli gerçekleşir.

Devirli kullanmak hararet yapar mı?

Motoru yüksek devirlerde kullanmak; Motorun fazla devir yapması daha fazla ısınmasına sebep olacaktır kritik devir seviyelerinin üzerinde aracınızı zorlayıcı kullanımlardan kaçınılmalıdır.

Hangi devirde en az yakar?

Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500’dür.

Hararet 130 olursa ne olur?

Araç hararet yapınca motor soğutma suyu soğuyamaz. Su ısınmaya devam eder ve basınç oluşur. Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır.

Recent Posts