Buzda Araba Nasıl Kullanılır?

Aracı olabildiğince düşük hızda kullanın. Hızlanmayı kademeli bir şekilde vitesi artırarak yapın.

Yokuş Çıkarken ve İnerken Bunlara Dikkat Edin!

  1. Vitesi küçültün.
  2. Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın.
  3. Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın.
  4. Direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın.

Arabanın buzda kaymaması için ne yapılır?

Düşük vites, yokuşta daha iyi çekiş gücü sağlar. Kış şartlarında, çekişi mümkün olduğunca artırmak ve kayma ihtimalini en aza indirmek için, hızınızı ve vitesinizi ayarlayın. Dolayısıyla, karda veya buzda asla hız sabitleyici kullanmayın. Arabayı yavaş kullanın ve daha fazla fren mesafesi bırakın.

Buzlu yolda araç nasıl kullanılır?

Gazı, freni ve direksiyonu sert kullanmamak ve aşırı hız yapmamak gerekiyor. Yumuşak sürüş olarak tabir edilen yavaş hareketler ilk kuralımızı oluşturuyor. Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi normal şartlarda olması gerektiğinden daha uzun olur. Bu nedenle takip mesafesi de olması gerekenden daha uzun olmalıdır.

Buzda otomatik araba nasıl kullanılır?

Tam otomatik şanzımanlı araçlarda;

  1. Arabanızda kar modu varsa devreye sokun.
  2. Buz ve kar üzerinde kalkış yapacaksınız şanzıman üzerinde bulunan “L” modunu veya yazılı olan en düşük vitesi seçin. Hiç gaza basmayın.
  3. Harekete geçtikten sonra aracınızı “D” moduna getirin.
  4. Gaz pedalına çok basmayın.

Buzlu zeminde araç kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

-Karlı ve buzlu zeminde düşük hızda seyretmek gerekir; lastiğin yol tutuşu normal hava şartlarına göre daha düşüktür. -Mümkün olduğunca az hareket edilmeli, gereksiz şerit değiştirmelerinden kaçınmalıdır. -Gizli buz tehlikesi olan gölgelik alanlara girerken mutlaka hız düşürülmelidir.

Kaygan yolda araba nasıl kullanılır?

Kısaca, gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak davranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor. Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün.

See also:  Motor Kim Icat Etti?

Karda havada neden frene basılmaz?

Frene basmak: Karlı zeminde tekerleklerin kaydığını hissettiğinizde, panik yapıp frene kesinlikle basmayın. Bu tekerleklerin çekişini ortadan kaldırır ve aracınızı kontrol edemezsiniz. Aracınız kaymaya başladığında blok fren hiç bir işe yaramaz.

Buzda yolda yokuş aşağı nasıl inilir?

Karlı Buzlu Havada Yokuş Aşağı Nasıl İnilir ve Çıkılır? Karlı ve buzlu havada yokuş aşağı inerken, arabanın savrulmasını ve kaymasını önlemek için vitesi küçültün. Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın. Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın, direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın.

Araba kayarsa ne yapmalıyız?

Frene aniden yüklenmek yerine direksiyonu hafifçe istenen yöne çevirin. Ani manevralardan kaçının. Yani ilk şart frene ve gaza fazla yüklenmemek. Buzda; direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılması gibi tüm hareketler çok yumuşak yapılmalıdır.

Arabada kar modu nedir?

Kar modu var ise gaza da bassanız zaten aracınız patinaja tutulmayacaktır. Bu tür şanzımanlı araçlarda da hareket halinde iken çok hafif gaz vermek, kademeli ve dengeli hızlanmak viteslerin daha düşük devirlerde yükselmesini sağlayacaktır.

Karda kaçıncı vitesle gidilir?

BİR ÜST VİTESİ TERCİH EDİN

Sürüş esnasında aracın devrini yükseltmek karlı zeminler için dezavantaj oluşturur. Bu nedenle düşük devir ve bir üst vitesi tercih edin.

Otomatik vites kullanımı nasıl?

Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz. Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araç kalkış yapamaz. Bu nedenle araç ilk çalıştırılacağı zaman vites P konumuna getirilmelidir.

Normal lastikle karda gidilir mi?

Cevap kısaca hayır. Kış koşullarında yaz lastikleri kullanmak tehlikeli olabilir ve lastiklerinize zarar verebilir. Yerel hava koşulları, lastik seçiminizi belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Dondurucu soğukların sadece zaman zaman yaşandığı ılıman kış koşullarında dört mevsim lastikleri bir seçenek olabilir.

See also:  Araba Ve Motor Ehliyeti Hangi Sınıf?

Karda kalan araba nasıl çıkarılır?

Eğer kumlu malzemeler dökmek işe yaramadıysa lastiklerin sürtünmeyi geri kazanması için kontrplak, ahşap, tahta benzeri katı materyaller arayın. Daha sonra tekerin önüne ve arkasına yerleştirerek ileri veya geri manevralar yaparak kardan çıkmaya çalışın. Eğer kar zincirleriniz varsa onları da takabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector