Karlı ve buzlu havada yokuş aşağı inerken, arabanın savrulmasını ve kaymasını önlemek için vitesi küçültün. Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın. Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın, direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın. Karda araba kaymaması için ne yapılır?
Düşük vites, yokuşta daha iyi çekiş gücü sağlar. Kış şartlarında, çekişi mümkün olduğunca artırmak ve kayma ihtimalini en aza indirmek için, hızınızı ve vitesinizi ayarlayın. Dolayısıyla, karda veya buzda asla hız sabitleyici kullanmayın. Arabayı yavaş kullanın ve daha fazla fren mesafesi bırakın.
Araba kayarsa ne yapmak lazım?
Frene aniden yüklenmek yerine direksiyonu hafifçe istenen yöne çevirin. Ani manevralardan kaçının. Yani ilk şart frene ve gaza fazla yüklenmemek. Buzda; direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılması gibi tüm hareketler çok yumuşak yapılmalıdır.
Kaygan yolda araba nasıl kullanılır?
Kısaca, gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak davranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor. Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün.
Buzlanmada araba nasıl kullanılır?
Aracı olabildiğince düşük hızda kullanın. Hızlanmayı kademeli bir şekilde vitesi artırarak yapın. Ani hızlanma yapmayın.
Bunları şöyle listeleyebiliriz:
- Vitesi küçültün.
- Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın.
- Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın.
- Direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın.
Araç virajda önden kaymaya başladığında ne yapılır?
Araç önden kaymaya başladığında yapılabilecek en doğru davranış ayağınızı gaz pedalından yavaşça çekip aracın kendi kendine yavaşlamasına izin vermektir. Gaz pedalını yavaşça bırakırken direksiyonu da yavaş yavaş toparlamak ön tekerleklerin tekrardan yola tutunmasını kolaylaştırabilir.
Araç yolda neden kayar?
Araçlarda kaymanın esas nedeni ağırlık dengesinin bozulmasından kaynaklanır. Çekiş sistemine bakılmaksızın viraj dönüşlerinde gerek ön gerekse de arka tekerlekler baskı altındadır. Arkadan kayma ise temel olarak dönüş yapıldığı sırada aracın arka tekerleklerinin çekişi kaybetmesinden kaynaklanır.
Kara saplanan araç nasıl çıkarılır?
Eğer kumlu malzemeler dökmek işe yaramadıysa lastiklerin sürtünmeyi geri kazanması için kontrplak, ahşap, tahta benzeri katı materyaller arayın. Daha sonra tekerin önüne ve arkasına yerleştirerek ileri veya geri manevralar yaparak kardan çıkmaya çalışın. Eğer kar zincirleriniz varsa onları da takabilirsiniz.
Karlı yolda yokuş aşağı nasıl inilir?
Karlı Buzlu Havada Yokuş Aşağı Nasıl İnilir ve Çıkılır? Karlı ve buzlu havada yokuş aşağı inerken, arabanın savrulmasını ve kaymasını önlemek için vitesi küçültün. Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın. Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın, direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın.
Yaz lastiği ile karda gidilir mi?
Karlı havalarda ve buzda sürüş için kesinlikle yaz lastikleri uygun değildir çünkü havanın 7°C’nin altına düşmesi durumunda yaz lastikleri kauçuk maddesi özelliğini yitirmeye başlar, sertleşir ve lastiklerin yola tutunma kabiliyeti, performansları azalır, kavrama güçleri düşer.
Buzlu zeminde araç kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?
Buzlu yollara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yener Gülünay, ‘Buz tutabilecek yol kesimleri önceden belirlenmeli ve hız en aza düşürülmelidir. Buzda; direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılması gibi tüm hareketler çok yumuşak yapılmalıdır’ bilgilerini verdi.
Buzlu yolda nasıl araç kullanılır?
– Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün. – Ani direksiyon hareketlerinden kaçının, fren ve gaza sert basmayın. – Araç kaymaya başlayınca, ayağınızı gaz pedalından çekin.
Otomatik vites araçla karda nasıl kullanılır?
Tam otomatik şanzımanlı araçlarda;
- Arabanızda kar modu varsa devreye sokun.
- Buz ve kar üzerinde kalkış yapacaksınız şanzıman üzerinde bulunan “L” modunu veya yazılı olan en düşük vitesi seçin. Hiç gaza basmayın.
- Harekete geçtikten sonra aracınızı “D” moduna getirin.
- Gaz pedalına çok basmayın.
Virajda araba neden savrulur?
Araba neden savrulur sorusu pek çok araç sahibi ve sürücünün merak ettiği bir konudur. Aracın savrulma nedeninin altında merkezkaç kuvveti yatar. Merkezkaç kuvveti, aracın arka kısmını direksiyon yönünün aksine doğru iter. Bir diğer ifadeyle, sürücü aracın direksiyonu sağa çevirse de aracın arkası sola kayabilir.
Arabanın kafadan kayması nedir?
Understeer veya önden kayma olarak bilinen durum da bunlardan biri. Halk arasında kafadan kopma olarak da kullanılan bu otomobil davranışı özellikle viraj dönüşlerinde gerçekleşiyor ve önüne geçilmediği ya da engellenmediği durumlarda tehlikeli kazalarla sonuçlanabiliyor.
Virajlarda ne yapılmalı?
Viraja girmeden vitesi küçültün, direksiyonu çevirdikten sonra frene basın, virajdan çıktıktan sonra hafifçe gaza basarak hızlanın. Virajdayken mümkün olan en uzak noktayı görebilmek, güvenli sürüş için gereklidir. Bu yüzden virajın iç tarafından uzaklaşmalısınız.