Kumardan Kazanılan Para Ile Hayır Yapılır Mı?

Kumardan Kazanılan Para Ile Hayır Yapılır Mı
Haram Para – Diyelim ki Milli Piyango ikramiyesi size çıktı. Tüm parayı hayır işlerinde harcasanız dahi günaha girmiş olursunuz. Ayetlerde açıkça belirtilmiştir ki, kumardan ve şans oyunlarından kazanılan paralar kimseye hayır getirmez. Hayır getirmemesinin yanında size göre o parayla yaptığınız hayır, hayır yerine geçmez.

  1. Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir Zira Hz.
  2. Peygamber (s.a.v) bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir. (Ahmed b.
  3. Hanbel, Müsned, VI, 189) Haram yolla elde edilen kazancın hayır ve hasenata verilmesi haram olan malı meşrulaştırmaz.

Piyango kumarın bir çeşididir. Şans manasına gelmektedir. Kumarı islamda yasaklamıştır İslami sohbet platformu olarak olarak sohbet, kelebek, mirc, sohbetchat, chat, sanal alem, lafazan, muslumanlar sohbet, mobil sohbet, sevdasohbet, zurna, islamisohbet, dini sohbet,istanbul sohbet odaları gurbetçi sohbet,almanya sohbet odaları alanlarında hizmet vermekteyiz.

  • SELAM ve DUA İle Sohbetin Tek Adresi İslamisohbetci.
  • Com https://www.islamisohbetci.com/milli-piyango-parasi-ile-hayir-yapilir-mi/ 2021-12-25T21:08:51+03:00 EzeL Genel İslami Sohbet Milli Piyango Parası İle Hayır Yapılır mı? Selamun Aleyküm ve Rahmetullah Hemen her yılbaşı öncesinde, Milli piyango çekilişine katılmanın helal mı haram mı caiz mi konusunu kaleme aldık umarım faydalı oluyoruzdur.

Sevgili değerli okuyucularım. İslamiyet’e göre kumarın ve şans oyunun her türlüsü haramdır. Ey inananlar, içki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan. EzeL EzeL Ennur [email protected] Administrator

Kumar parası ile hayır yapılır mı?

Haram maldan zekât, sadaka verilir mi? Sual: Haramdan sadaka verilse ne olur? CEVAP Haramdan sadaka verilse, alan fakir de haramdan olduğunu bilerek, verene, Allah razı olsun dese veya Allah kabul etsin dese ve veren de, âmin dese, ikisi de küfre girer.

Bir kimsenin elindeki malın haram mal olduğu bilinmedikçe, çalınmış veya kumardan almış olsa bile, elindeki bu malın onun helal mülkü olduğu kabul edilir. Bunu verince, mülk-i habis ise de, almak caiz olur. Verilenin haram mal olduğu kesin bilinirse, bunu almak caiz olmaz. Haram malı, hediye vermek caiz olmaz.

Haram olduğunu bilenin de, bunu alması caiz olmaz. Eline, haram mal, mesela para geçen, bunu sahibine vermeli, sahibi bilinmiyorsa, fakire sadaka vermelidir. Başka yere vermesi günah olur. Bu malı almak, fakirlerden başka kimseye caiz olmaz. Yalnız vârisin, haram mal olduğunu bildiği halde, mirası alması caiz olur.

Sadaka olarak verdiği fakir, haram malı kendisine hediye ederse, bunu kendisi de kullanabilir. Malının çoğunun helal olduğu sanılanın verdiği hediyeyi almak caiz olur. Malı haram ise caiz olmaz. Bulanık suyun temiz olduğu kabul edilir. Çünkü, suyun aslı temizdir. Necis olması ise, şüphelidir. Kazancının çoğu haramdan olan kimsenin verdiği malın haramdan olduğu kesin olarak bilinmedikçe, bu malını almak haram olmaz, mekruh olur.

Malının çoğu helal olanın hediyesi alınır. Çoğu haram ise, helal diyerek verdiği alınır. Verirken söylemedi ise, araştırıp zannına göre amel eder. Sual: Benden düştüğü şüpheli bir para var. Haram olan bir şeyi sadaka olarak vermek haram olduğunu biliyorum.

Bu parayı ne yapmam lazım? CEVAP Fakirsen kendin kullanabilirsin, zenginsen bir fakire ver. Bulunan para sizin olmasa da haram para değildir. Bir fakire vermekte mahzur yoktur. Sual: Din kitaplarında, (Haramdan kazanılan bir mal, sadaka olarak verilse, bunu bilerek alan, Allah kabul etsin derse kâfir olur; fakat Allah razı olsun denirse küfür olmaz) deniyor.

Niye biri küfür de öteki değil? CEVAP Haram maldan sevab beklenmez. Yani dinimizde haram malın sevabı olmayacağı bildirilirken, Allah kabul etsin diyerek, dinin emri kabul edilmemiş oluyor. Allah razı olsun demek ise, bu halinden, haram işlediğinden dolayı Allah razı olsun demek değildir.

  • O manada söylenirse, elbette o da küfür olur.
  • Allah seni razı olacağı hale getirsin anlamında bir duadır.
  • Gerektiğinde kâfire böyle dua edilebilir.
  • Yani onun hidayeti için dua ediliyor.
  • Bu caiz olur.
  • Fakat kâfire, Allah sana rahmet etsin diye dua etmek caiz olmaz.
  • Haram parayla hayır yapmak Sual: Toplanan helal ve çeşitli haram paralarla cami yaptırılır mı? Haram para hayra sarf edilir mi? Haram parayı verene, Allah razı olsun denir mi? CEVAP Birgivi vasiyetnamesi şerhi ‘nde, (Bir kimse, elindeki kati haram olan maldan sadaka verse, sevab umsa, alan fakir, haramdan olduğunu bilerek, verene Allah razı olsun dese, veren de veya başka bir kimse de âmin dese, hepsi kâfir olur) deniyor.

İbni Abidin hazretleri burada, (Haram olduğu bilinen belli malla cami yaptırmak ve başka hayır yaptırmak ve bunlara karşılık sevab beklemek de küfürdür) buyuruyor. (S. Ebediyye) Haramdan mal kazanmak, haramdan sadaka vermek ayrı, haramla helali karıştırarak kullanmak ayrıdır.

  1. Ullanmanın caiz olması, haramın caiz olması demek değildir.
  2. Haramdan kazanan, elbette cezasını çekecektir.
  3. Bu konuda, merhum hocamıza sorduğumuz sualin cevabı şöyleydi: İki veya daha çok farklı haram mallar, birbirleriyle ve helal mallarla karışırsa mülk olur.
  4. Her türlü kullanması caiz olur.
  5. Yani cami yaptırılır.

Haram parayı verene Allah razı olsun demek caizdir, fakat Allah kabul etsin demek küfür olur. Haramdan sevab beklendiği için küfür oluyor, ama o kimseyi Allahü teala razı olduğu yola çevirebilir. Kâfire bile, imana gelmesi veya razı olacağı hale çevirmesi niyetiyle Allah razı olsun denir.

Iddaa’dan kazanılan parayla hayır yapılır mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, piyango loto, toto, iddia ve benzeri şans oyunlarının kumar ve haram olduğunu yineledi. Kurul, ‘Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksul veya hayır kurumlarına verilmelidir. Zira, bu tür kazançlar haramdır’ diye açıklama yaptı.

Kumardan gelen para ne yapılmalı?

Kumardan kazanılan para ne yapılmalıdır? 436) Kumardan Kazanılan Para Ne Yapılmalıdır? Bismillah Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah Kumar bütün çeşitleriyle, piyango biletleri de kumar olmak üzere Allah’ın en büyük haramlarındandır. Ateştir olduğu gibi, olduğu gibi ateştir.

Dolayısıyla kumar günahına bulaşan tövbe edecek, istiğfar edecek. Elindeki kumardan elde ettiği şeyleri de sahipleri varsa onlara iade edecek. Piyango gibi vesaire gibi karma bir sahibi var veya sahibini bulamıyorsa o parayı elinden çıkaracak. Bir vakfa, bir fakire götürüp verecek; tövbe edecek. Çünkü kumar haramdır, kumarla yenen bir lokma da ateştir.

Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn. : Kumardan kazanılan para ne yapılmalıdır?

Haram para ile hayır yapılır mı?

Bir insan gayrimeşru bir iş yapıp, neticede kazandığı parayı helal işte kullansa, ondan sevap umamaz ve yaptığı işi meşrulaştıramaz. Bu nedenle bu kişiler, ‘ haram kazanıp, o parayla hayır işleyeyim’ diyemez.

Haram kazancı olanın ikramı yenir mi?

Haram Maldan İkram Edenin İkramı Kabul Edilir Mi? Kesin olarak bilmek kaydıyla, kazancının tamamı haram olan bir kimsenin ikramını veya hediyesini kabul etmek caiz değildir.

Kumar parası helal mi?

Piyango, oyun ve kumar – Dinimiz İslam Sual: Piyango şeklinde yapılanlar veya yarış şeklinde ortaya para koyarak kazanan alsın diyerek yapılan yarışlara da kumar karışmış olur mu? CEVAP Bu konuda İslâm Ahlâkı kitabının ”Yardım dernekleri, kumar, sigorta” bahsinde deniyor ki: Birkaç kimse, aralarında para, mal toplayarak piyango çekip, isabet etmeyenlerin, isabet edenlere mal, para vermelerini sözleşmelerine (Kumar) denir.

Oyun, yarış, torbadan isim, numara çekmek, içinde kendi ismi yazılı bir şeye kavuşmak veya bir zarara, felakete yakalanmak, bir sualin cevabını bulabilmek gibi şartların hasıl olması şekillerinde piyangolar vardır. Satıcıların yaptıkları piyangolar ve ziyan ve felaket sigortaları, milletleri, fakirleri, işçileri sömürme vasıtalarıdır.

Çünkü, ziyan ve felaket sigortaları, kumarhaneler ve bankerler, birçok kimsenin malını elinden alarak, bunu kumar ve fâiz ile başkalarına vermekte, başkalarından aldıkları haram paranın arslan payı da piyangocunun, bankacının, ceplerine girmektedir. İşçi sigortaları yukarıdakiler gibi düşünülmemelidir.

  • Bu sigortalarda ve emanetçide toplanan ve maaşlardan kesilen malların, paraların (Lukata) hükmünde olduklarını, büyük âlim Abdülhakim efendi, vaazlarında bildirmiştir.
  • Lukata, yerde bulunan mal demektir.
  • Bunlar ve mal-ı habis, sahiplerine geri verilir.
  • Sahipleri bulunamazsa, fakirlere verilir.
  • Eline geçen fakirin mülkü olurlar.

İbni Âbidin “rahime-hullahü teâlâ” beşinci ciltte diyor ki, ok atmak ile, at koşusu ile yarışmak caizdir. Yarışan iki kimseden yalnız birinin, (Beni geçersen, sana şunu vereceğim. Ben geçersem, senden bir şey istemem) demesi veya yarışmaya karışmayan birinin, (İkinizden kazanana şunu vereceğim.

  1. Azanmayan bir şey vermeyecek) demesi caizdir.
  2. Azanamayan, kazanana şunu verecek) denirse, kumar olur.
  3. Haram olur.
  4. Umar sözü, kamerden gelmektedir.
  5. Umarcılardan her birinin malının artmak ve azalmak ihtimali vardır.
  6. Birinin malının yalnız artması, ötekinin yalnız azalması ihtimali varsa, kumar olmaz.

Eğer, üçüncü bir kimse, ikisinin atlarını geçmesi şüpheli olan bir at ile yarışa katılıp, (Sizi geçersem, ikinizden de alırım. Siz beni geçerseniz, size bir şey vermem, hanginiz ötekini geçerse, ondan alır) demesi de câiz olur. İki ilim adamı, bir suale farklı cevap verdiklerinde, mal üzerinde sözleşmeleri de böyledir.

  • Sual: Dünyadaki müslümanlara gönderilen Kumar Oyunları hakkındaki bildiriye cevap verir misiniz? CEVAP Dinimizde bir şeyin haram ve küfür olduğu dört delil ile bilinir.
  • Bunlar Kitab, Sünnet, İcma ve Kıyastır.
  • Bundan başka delil yoktur.
  • Gönderilen bildiride çeşitli kumar oyunlarının kağıt sayısından dolayı haram veya küfür olduğu bildiriliyor.

Halbuki İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: (Oyun ile vakit geçirmek, tavla, 14 taş ve benzeri oyunlar tahrimen mekruhtur. Bunlar, para ile, mal ile yapılırsa kumar olur, haram olur.) Demek ki, ne çeşit oyun olursa olsun, çayına bile olsa, oynanınca haram, parasız oynanırsa tahrimen mekruhtur.

Hiçbir kitapta, kumar oynayan dinden çıkar diye yazmaz. Bildiride, (Pişpirik oynarsan 54 farzla oynarsın, tavla oynarsan İslam’ın 32 şartı ile oynarsın) gibi indi görüşler vardır. Dinimizde rakamlar üzerinden manalar çıkarmak doğru değildir. Amerika’da peygamber olduğunu söyleyen R. Khalife isimli bir din düşmanı da, 19 rakamının kutsallığından bahsetmiştir.19 rakamı üzerine başka numara döndürenler de olmuştur.

İslam’ın şartı 32 değil, beştir. Dominodaki sayılar farsçadır. Yahudilikle, Hristiyanlıkla bir ilgisi yoktur. Abdestin farzı Hanefi’de dört ise de, diğer mezheplerde farklıdır. Böyle bildiriler, ya yabancıların bir oyunu veya cahil kimselerin bir düzmesidir.

  1. Umarın haram olduğu edille-i şeriyye ile de sabittir.
  2. Rakamlara göre haram olduğunu söylemek çok yanlıştır.
  3. Umar oyunları, bildiride açıklanan rakamlarla değil de, başka rakamlarla oynansa haram olmaktan çıkacak mıdır? Elbette çıkmaz.
  4. Hurafelerden uzak durmak gerekir.
  5. Sual: Top yarışı yaptırmak, topu en ileri atana hediye vermek caiz mi, kumar mı? Hangi şans oyunları, hangi yarışlar, kumardır, hangileri kumara girmez? Kur’a çekmek, piyangoya girer mi? CEVAP Bir şeyin kumar olabilmesi için bahse giren iki veya daha fazla kişinin zarar veya kâr etme ihtimalinin bulunması şarttır.

Mesela (Sen kazanırsan ben sana vereceğim, ben kazanırsam sen bana vereceksin) şeklinde bahse girmek kumar olur. (Sen kazansan da, ben kazansam da ben vereceğim veya sen vereceksin) şeklinde olursa kumar olmaz. Yahut, biri, iştirakçilerden para almadan (Hanginiz kazanırsa ona para veya araba vereceğim) dese kumar olmaz.

Kazanma olmadan, (Kur’a çekeceğim. Kim kur’ada çıkarsa ona vereceğim) demek de kumar olmaz. Mubah olan herhangi bir şey ile yarışmak caizdir. Yarışan iki kimseden yalnız birinin, (Beni geçersen, sana şunu vereceğim. Ben geçersem, senden bir şey istemem) demesi veya yarışmaya karışmayan birinin, (İkinizden kazanana şunu vereceğim.

Kazanmayan bir şey vermeyecek) demesi caizdir. (Kazanamayan, kazanana şunu verecek) denirse, kumar olur. Kumarcılardan herbirinin malının artmak ve azalmak ihtimali vardır. Eğer, üçüncü bir kimse, ikisinin atlarını geçmesi şüpheli olan bir at ile yarışa katılıp, (Sizi geçersem, ikinizden de alırım.

Siz beni geçerseniz, size bir şey vermem, hanginiz ötekini geçerse, ondan alır) demesi de caiz olur. (Redd-ül Muhtar) TV’deki çekilişler Sual: TV’lerdeki programlarda, fazla puan alana, kapıyı önce açana, mayını patlatmayana çeşitli hediyeler veriyorlar. İştirakçilerden hiç para almıyorlar. Bu kumara giriyor mu? CEVAP Girmiyor.

İştirak eden herkesten az da olsa para alsa, kumara girer. Bu hususta, muteber eserlerden aldığımız yazı aşağıdadır: Her şey ile yarış etmek ve bulmaca çözmek helaldir. Bunları kumar ile yapmak haramdır. Koşarak veya at ile ve silah ile, ok ile hedefe atmak gibi harbde kullanılan şeylerle yapılan yarışlarda, bir taraftan mal şart etmek de caiz olur.

See also:  Içki Kumar Dikili Taşlar Fal Okları?

Yani iki kişiden yalnız biri, (Sen kazanırsan, ben sana vereceğim. Ben kazanırsam, sen bana vermeyeceksin) derse veya bir üçüncü kimse, yarışa katılanlar arasından kazanana ben vereceğim) derse caiz olur. İki tarafın da mal vermesi şart edilirse, kumar olur. Bir üçüncü kimse de yarışa katılıp, ikisini de geçerse, ikisinden de alması, ikisini de geçemezse, ondan bir şey alınmaması şartı ile, ikisinden geride kalanın, geçene mal vermesini şart etmek caiz olur.

Kur’a çekmek caiz ve sünnettir. Mülk sahiplerinin haklarının miktarlarını değiştirmek veya ortaklardan birinin hakkını yok etmek yahut hakkı olmayana pay vermek için yapılan kur’a, piyango olur, haram olur. Kumar, yarışlarda olduğu gibi, tavla ile, dama taşları ile, iskambil kağıtları ile yapılan her oyunda, futbol oyunlarında da olur.

Bunların hepsinde ve ilim adamları arasındaki kumarda, sözleri, tahminleri yanlış çıkanlar, tahminleri doğru çıkanlara mal, para vermektedir. Kumara katılanların herbirinde, hem almak hem de vermek ihtimali vardır. Kumar oynatmak, yarışmak demek değil, tahminde yanılıp yanılmamak demektir. Kumarla sömürenler Kumarda, sonu tahmin edilen işin oyun olması, kazançlı, başarılı olması veya zararlı olması arasında fark yoktur.

Canbazın düşüp düşmeyeceğini, geminin batıp batmayacağını tahmin edenlerin, birbirlerine para vermek için sözleşmeleri de kumar olur. Bunun içindir ki, oyun, yarış yapılmaksızın, kumarcıların isimleri veya para ile aldıkları biletlerin numaraları arasında piyango çekerek, çekilen numara sahiplerine biletlerden toplanan paraların hepsini veya bir miktarını dağıtmak kumar olur.

Çünkü, piyangoya katılanların hepsi kendi numarasının çekileceğini ümit etmektedir. Bu tahminleri doğru çıkanlar, yanlış çıkanların önceden vermiş oldukları paralardan almaktadır. Aldıkları para ile, önceden bilete verdikleri paranın farkını, tahminleri yanlış çıkanlardan almış olmaktadır. Tahminleri yanlış çıkacaklardan para toplamak güç olacağı için ve bunlar önceden belli olmadıkları için, piyangoya katılanların hepsinden, önceden bilet ücreti ismi altında para toplanmakta, tahmini doğru çıkanların vermiş oldukları, sonra kendilerine iade edilmektedir.

Önceden toplanan paraların hepsini piyango sahibi almakta, bundan “aslanpayı”nı kendine ayırıp, geri kalanını tahminleri doğru çıkanlara vermektedir. Piyango sahibi, kumara iştirak etmese bile, harama sebep olduğu için, büyük günah işlemekte iştirak edenleri sömürmektedir.

(Redd-ül Muhtar, S. Ebediyye, İ. Ahlakı) Sual: Gazetenin, çekiliş yaparak araba vermesiyle piyango arasında fark var mıdır? CEVAP Piyango bileti alınınca verilen paraya karşılık bir mal alınmıyor. Kuponsuz olarak Gazetenin vereceği çekilişe katılan kimse, verdiği para ile gazetenin yanında ayrıca ansiklopedi ve kaset de alıyor.

Okuyucuların gazeteden bir alacakları kalmıyor. Gazete fazla olarak kur’a ile araba vs. veriyor. Gazete bunu da sorulan sualleri bilene veriyor. Bunun piyango ile hiç alakası yoktur. Üç çeşit kur’a, yani çekiliş vardır: 1- Haram olan kur’a. (İştirakçilerinden birkaçı hariç, hepsi zarar eder.

Her çeşit piyango çekilişleri böyledir.) 2- Caiz olan kur’a. (İştirakçilerden hiç birinin zarar etmediği kur’a. Gazetenin verdiği arabalar, buzdolapları ve çamaşır makineleri böyledir.) 3- Müstehap olan kur’a. Müşterek hakka sahip olanlar arasında çekilen kur’a. (Kurban etini tarttıktan sonra ortakların kur’a ile hisselerini almaları böyledir.) Sual: Haram bir şeyi sevmek, “Kumar haram ama seviyorum” demek küfür olur mu? CEVAP İnsanın nefsi haramlardan hoşlanır.

Haramlardan hoşlanmak insanın elinde olmadığı için küfür ve günah olmaz. Haram işlemek günah olur. “Haram ama seviyorum” demek suretiyle günahı duyurmak, ilan etmek, teşvik etmek de günahtır. (Hadika) Sual: Bir kilo baklavayı yiyebilirsen fiyatını ben ödeyeceğim.

Yiyemezsen kendin ödersin diyerek bahse girmek kumar sayılır mı? CEVAP Karşılıklı zarar etme olduğundan kumar sayılır. Kendi getirdiği baklavayı arkadaşına (Hepsini yiyebilirsen sana şu kadar para vereceğim. Yiyemezsen bir şey yok) dese, kumar olmaz. İki taraftan birinin zarar etme ihtimali varsa, karşılıklı bahisler kumar olur.

Sual: Büyük ikramiyeli yarışmalara katılıp oradan kazanılacak parayı yemek caiz midir? CEVAP Para vermeden yarışmaya katılma imkanı varsa mahzuru yok. Az da olsa para veriliyorsa kumar olur, haram olur. Sual: Okey, kağıt vs. gibi oyunlar, çayına veya vakit geçmesi için oynandığında günah olur mu? CEVAP Çayına oynamak da kumardır ve haramdır.

  1. Bu oyunları oynamak tahrimen mekruhtur.
  2. Devamlı oynanırsa haram olur.
  3. Oyun oynamak malayanidir, boş iştir.
  4. İnsan, dünyaya oyun ve eğlence için gelmemiştir.
  5. Dünya iş ve kazanç yeridir.
  6. Dünya ahiretin tarlasıdır.
  7. Burada ne ekilirse, ahirette o biçilecektir.
  8. Boş vakit fırsat ve ganimettir.
  9. Faydalı iş yapmadan vakit geçirmek vakti öldürmek olur.

Dünyada yapılan her işin, her nefesin hesabı kıyamette sorulacaktır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kıyamet günü, herkes ömrünü ve gençliğini nerelerde geçirdiğinden, malını nereden kazanıp nerelere harcadığından ve ilmi ile amel edip etmediğinden sorguya çekilecektir.) Ömür, ilim, mal ve beden, Allahü teâlânın kullarına verdiği bir sermayedir.

  • Bu sermayeyi Allahü teâlânın bildirdiği yerlerde harcamalıdır.
  • Vakit geçtikten sonra pişmanlığın faydası olmaz.
  • Onun için gençliğin, malın, sağlığın kıymetini bilmeli, dünyada ahireti kazanacak işler yapmalıdır.
  • Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Beş şeyden önce beş şeyin kıymetini bil! İhtiyarlıktan önce gençliğin, hastalıktan önce sağlığın, meşguliyetten önce boş vaktin, fakirlikten önce zenginliğin ve ölümden önce hayatın kıymetini bil!) Peygamber efendimiz, tavla oynayan bir grup insana buyurdu ki: (Oyunla meşgul olan el ve kalblere, boş ve bâtıl sözlere yazıklar olsun!) Böyle oyunları parasız, eğlence için oynamak da uygun değildir.

Çünkü hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Satranç ve dama oynayan, ellerini domuz kanına bulaştırmış gibi olur.) (Tavla oynadıktan sonra kalkıp namaz kılan, irin ve domuz kanı ile abdest alıp namaz kılana benzer.) (Satranç, tavla ve benzeri haram olan oyunları oynayanlara rastladığınız zaman, selam vermeyin! Selamlarını da almayın!) Yukarıdaki hadis-i şeriflerin açıklaması olan fıkhi hüküm ise şöyledir: (Tavla, satranç, 14 taş gibi oyunları oynamak tahrimen mekruhtur.

Devamlı oynanırsa haram olur. Eğer bir farzı yapmaya mani olursa yahut para için oynanırsa yine haram olur.) Görüldüğü gibi, parasız olarak ara sıra oynamak harama yakın mekruh, devamlı oynanırsa haramdır. Çayına da oynamak kumar olduğu için yine haramdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Bir kimsenin boş şeylerle vakit geçirmesi, Allahü teâlânın onu sevmediğinin alametidir.) İmam-ı Malik hazretleri buyurdu ki: (Satranç ve dama oynayan Allah ve Resulüne asi olmuş sayılır.) İmam-ı Gazali hazretleri ile İmam-ı Şafii hazretleri, ara sıra satranç oynamanın mubah, devamlı oynamanın ise tenzihi mekruh olduğunu bildirdiler.

Nitekim, İmam-ı Şafii hazretleri, (Satranç oynamak, din ve mürüvvet sahiplerinin âdeti değildir) buyurdu. Bu yazılardan anlaşıldığına göre, Hanefilerin satranç dahil bütün oyunları oynamaları doğru değildir. Şafiilerin ise, ara sıra yalnız satranç oynamaları caizdir.

  1. Sual: İctihad kapısı kapalı deniyor.
  2. Mesela günümüzde ortaya çıkan bazı oyunlar, at yarışı, loto ve diğer konular hakkında dinimizin bildirdikleri söylenirken kıyas ya da icma mı yapılmış oluyor yoksa İslam âlimlerinin bildirdikleri vasıtasıyla mı hüküm veriliyor? CEVAP Kumarı tarif etmişler, adına loto de, toto de, piyango de, at yarışı de, fark etmez yani yeni bir şey yok.

Kıyas falan yapılmıyor. İçki, kumar ve diğer haramlar isim değiştirse de yine haramdır. Bunlar için yeni ictihada ihtiyaç yoktur. Şans oyunu Sual: Bazı şans oyunları, tamamen rastlantıya dayanmıyor, bilgi ve yetenek de, gerektiriyor. Kendi bilgimizi kullandığımız için, acaba bu tip şans oyunları caiz olur mu? CEVAP Hayır, caiz olmaz.

  • Ölçü, bilginin kullanılıp kullanılmaması değil, oyunda para verilip verilmemesidir.
  • Bilgi yarışması da yapılsa, katılmak için para verilirse, yine kumar olur, caiz olmaz.
  • Sual: Bir şeyine lades tutuşmak caiz olur mu? CEVAP Hayır, caiz olmaz, kumar olur.
  • Sual: Futbol veya başka oyunları, spor gayesiyle oynamak günah mıdır? CEVAP Avret yeri açık olursa veya namaza mani olursa, her oyun haram olur.

Oyunla vakit geçirmek, tavla, 14 taş ve benzeri oyunlar tahrimen mekruhtur. Bunlar, parayla, malla yapılırsa kumar olur, haram olur. (Redd-ül-muhtar) Demek ki, ne çeşit oyun olursa olsun, çayına bile olsa, parayla oynanınca haram, parasız oynanırsa tahrimen mekruhtur.

  1. Spor olarak başka faydalı işler yapmak, mesela, yürümek, koşmak, denizde yüzmek, evde çeşitli jimnastik aletleriyle spor yapmak tercih edilebilir.
  2. Çeşitli oyunlara bağlanıp, kitap okumaktan mahrum kalanlar, hattâ yemek yemeyi bile unutanlar oluyor.
  3. Okuldaki derslerine bile çalışamıyorlar.
  4. Piyango bileti bulmak Sual: Yolda bir milli piyango bileti bulunsa, bu bilete bir miktar para çıksa, bu parayı alıp harcamak caiz olur mu? CEVAP Kendi satın almadığı için, lukata yani, yerde bulunan para, mal hükmündedir.

Müslüman bir fakire verilebilir veya fakirse kendisi kullanabilir. Piyangodan çıkan araba Sual: Piyangodan çıkan bir arabayı satın almam caiz midir? CEVAP Kendisine piyangodan araba çıkan kimse, dinen araba onun mülkü olmadığı için satamaz, bir fakire hediye eder.

Fakir, teslim aldıktan sonra, kendi malı olduğu için, size veya dilediğine satabilir. Bahse girmek Sual: Bir arkadaşıma, (Satın aldığım şu bir kilo baklavayı yiyebilirsen senden para istemem, yiyemezsen, sen bana yüz lira ver!) dedim. Böyle bir şartla yapılan anlaşma kumar hükmüne girer mi, yani haram mıdır? CEVAP Kumardır, haramdır.

Böyle bahislerde, iki taraftan birinin kâr veya zarar etme ihtimali varsa kumar olur. Burada, arkadaşınız kazanırsa, yediği baklavanın parasını vermeyecek, baklava ona kâr olarak kalacak, kaybederse, 100 lira zarara girecektir. O yerse, siz satın aldığınız baklavayı kaybetmiş olacaksınız, kazanırsanız 100 lirayı alacaksınız.

  • Tam kumardır.
  • Toplantıya geç kalan Sual: (Toplantıya kim geç kalırsa, on lira para verecek veya bir kilo tatlı getirecektir) gibi bir anlaşma yapmak caiz midir? CEVAP Evet, caizdir, kumara girmez.
  • İkili opsiyon Sual: İkili opsiyon isminde bir yatırım şekli var.
  • Dövizlerin, hisse senetlerinin, altın veya gümüşün fiyatının, önümüzdeki 5 dakika, 1 saat veya 1 gün sonra gibi zaman aralıklarında, yükseleceği veya düşeceği yönünde tahmin yapılıyor.

Mesela (Altının fiyatı, yarım saat sonra, şu anki fiyattan düşük olacak) denilerek 100 lira yatırılıyor. Tahmin tutmazsa, yani fiyatı yükselirse 100 lira gidiyor, kaybedilmiş oluyor. Tutarsa da 180 lira geri alınıyor, yani 80 lira kâr edilmiş oluyor. Böyle bir işlem caiz olur mu? CEVAP Böyle bir işlem, tam kumardır.

Eğer, altın veya döviz satın alınırsa, o zaman yatırım olur. Bunların fiyatı yükselirse kâr, düşerse zarar edilmiş olur. Bir malın ticaretini yapmak gibi olur, bunun mahzuru olmaz. Ama yükselecek veya düşecek diye tahminde bulunup para yatırmak, iki taraftan birini zarara uğratacağı veya kâr ettireceği için kumar olur.

Zar atmak veya piyango çekmek gibi kumardır. Çayına da oynansa, tavla, domino, dama ve kağıt oyunları da kumardır. Güreşçinin kazandığı Sual: Oğlum güreşçi olacak. Komşular, (Güreşçinin, müsabakalarda alacağı para kumara girer, haram olur) diyorlar. Avret yeri kapalı olarak müsabakalara katılıp ikramiye almak günah mıdır? CEVAP Hayır, kumara girmez, haram olmaz.

(Sen yenersen, ben sana vereceğim, ben yenersem, sen bana vereceksin) şeklinde olan anlaşma kumardır. Bunun dışında, her çeşit müsabakada, kazananlara ikramiye vermenin mahzuru olmaz. Avret yeri açık olursa, o ayrı bir günahtır. Kazancı haram olmaz. Sual: Çocukların veya büyüklerin, kendi aralarında bilmece çözerek yahut başka şekilde yarış yapmalarının dinen bir mahzuru var mıdır? Cevap: Her şey ile yarış etmek ve bilmece çözmek helaldir.

Bunları kumar ile yapmak haramdır. Çeşitli şekillerde yarış tertip etmek Sual: Çocuklar, gençler arasında bulmaca çözerek, bilmece sorarak çeşitli yarışlar yapmanın, tertip etmenin, dinimiz açısından bir mahzuru var mıdır? Cevap: Konu ile alakalı olarak İbni Âbidînde deniyor ki: “Her şeyle yarış etmek ve bilmece çözmek helaldir.

Bunları kumarla yapmak haramdır. Koşarak veya atla, silahla, okla hedefe atmak gibi harpte kullanılan şeylerle yapılan yarışlarda, bir taraftan mal şart etmek de caiz olur. Yani iki kişiden yalnız biri, sen kazanırsan, ben sana vereceğim, ben kazanırsam, sen bana vermeyeceksin derse veya bir üçüncü kimse, yarışa katılan cemaat arasından kazanana ben vereceğim derse, caiz olur.

Fakat harbe hazırlık için yapılmaları lazımdır. Oyun, gösteriş, övünmek için yapılan her yarış mekruh olur. Namaza mani olacak kadar devam ederse, haram olurlar. Harpte kullanılan şeyleri öğrenmek mendubdur. İki tarafın da mal vermesi şart edilirse, kumar olur.

  • Umar oynamak ise haramdır.
  • Bir üçüncü kimse de yarışa katılıp, ikisini de geçerse, ikisinden de alması, ikisini de geçemezse, ondan bir şey alınmaması şartı ile, ikisinden geride kalanın, geçene mal vermesini şart etmek caiz olur.
  • Ibleye karşı atış mekruhtur.
  • İki ilim adamının bir konuda münakaşa edip, tek taraflı mal şart etmeleri de caizdir.
See also:  Kumar Oynatmak Için Yer Temin Etmek Cezası?

Birçok ilim adamından sözü doğru olana, hariçten birinin mal vermesi de caizdir. Fakat münakaşaya katılanların birbirlerine mal vermeleri kumar olur. Hadis-i şerifte; (Her türlü lehv haramdır. Yalnız, hanımı ile oynamak, at ve silah ile talim, yarış yapmak caizdir) buyuruldu.” Sual: Kumarsız olarak satranç oynamanın dinimiz açısından mahzuru var mıdır? Cevap: Fetâvâ-yı Hindiyyede; “Satranç, kumar ile olursa haram, kumarsız olursa mekruhtur” buyuruluyor.

Kumar, bir yarış değildir Sual: Kumar, bir yarış değil midir, niçin yasak edilmiştir? Cevap:

Kumar, yarışlarda olduğu gibi, tavla, dama taşları, iskambil kâğıtları ile yapılan her oyunda, futbol oyunlarında da olur. Bunların hepsinde ve ilim adamları arasındaki kumarda, sözleri, tahminleri yanlış çıkanlar, tahminleri doğru çıkanlara mal, para vermektedir.

  • Umara katılanların her birinde, hem almak hem de vermek ihtimali vardır.
  • Umar oynatmak, yarışmak değil, tahminde yanılıp yanılmamak demektir.
  • Bunun için, oynayanlar arasında olduğu gibi, oynamayıp, yarışmayıp, yarışanlardan kazanacakları önceden tahmin edenler arasında da kumar olur.
  • Hatta yalnız bir kişinin yaptığı işin başarılı olup olmayacağını, tahmin edenler arasında da olur.

Kumarda, sonu tahmin edilen işin oyun olması, kazançlı, başarılı olması veya zararlı olması arasında fark yoktur. Cambazın düşüp düşmeyeceğini, geminin batıp batmayacağını tahmin edenlerin, birbirlerine para vermek için sözleşmeleri de kumar olur. Bunun içindir ki, oyun, yarış yapılmaksızın, kumarcıların isimleri veya para ile aldıkları biletlerin numaraları arasında piyango çekerek, çekilen numara sahiplerine, biletlerden toplanan paraların hepsini veya bir miktarını dağıtmak kumar olur.

Çünkü, piyangoya katılanların hepsi kendi numarasının çekileceğini ümit etmektedir. Tahminleri doğru çıkanlar, yanlış çıkanların önceden verdikleri paraları almaktadırlar. Aldıkları para ile, önceden bilete verdikleri paranın farkını, tahminleri yanlış çıkanlardan almış olmaktadırlar. Tahminleri yanlış çıkacaklardan para toplamak güç olacağı ve bunlar önceden belli olmadıkları için, piyangoya katılanların hepsinden, önceden bilet ücreti ismi altında para toplanmakta, tahmini doğru çıkanların vermiş oldukları, sonra kendilerine iade edilmektedir.

Toplanan paraların hepsini piyango sahibi almakta, aslan payını kendine ayırıp, geri kalanını tahminleri doğru çıkanlara vermektedir. Piyango sahibi, kumara iştirak etmese bile, harama sebep olduğu için, büyük günah işlemekte ve piyangoya iştirak edenleri, soymakta, sömürmektedir.

  • Harbe ve ilme yarayan mubah yarışların, hayır, yardım işlerinin ve diğer mekruh oyunların çoğu, kumar veya başka haramların karışmaları sebebi ile haram olmaktadır.
  • Sual: Dinine ve dünyasına faydalı olmayan, lüzumsuz şeylerle vakit geçirmek de günah olur mu? Cevap: Bu konuda Hadîkada buyuruluyor ki: “Nefsin hoşuna giden faydasız şeylere lehiv ve la’b denir ki, boş yere vakit geçirmektir.

Yalnız zevcesi, hanımı ile oynamak ve harp oyunları helal olup başkaları haramdır.” Harbe hazırlanmak için, at yarışları, atış, güreş, ok talimleri, lüzumlu teknik tecrübeleri yapmak caiz, hatta lazımdır ve çok sevaptır.

İddaa en fazla ne kadar para veriyor?

Arkadaşlar iddaa oyun kurallarında bir madde var maksimum ikramiye 500.000 tl dir diye. Gerektiğinde bu tutarın değiştirilme yetkisi teşkilat ve baş bayiye aittir diyor. Bu değişiklik tutan kuponları kapsıyor mu? Yoksa değişiklişkten sonra oynanan kuponları mı kapsar? Yani 500.000 tl kazanan bir kupona iddaa ben maksimum ikramiye tutarını değiştim 100.000 e düşürdüm diyerek 500.000 yerine 100.000 verebilir mi? Bir iddaa bayisi bana 500.000 tutturan bazı kişilere iddaanın 250.000 ödediğini gerisini vermediğini söyledi, saçma geldi ama bi sorayım dedim. Bu da o madde (3) İştirakçiye bir bilet için ödenecek olan maksimum ikramiye tutarı Teşkilat ve Başbayi tarafından belirlenir. Bu limit 500.000 TL olarak belirlenmiştir. Gerektiğinde bu limitleri değiştirme yetkisi Teşkilat ve başbayiye aittir. Kumardan Kazanılan Para Ile Hayır Yapılır Mı eğer 500bin kazanan adama 250bin ödeme yapılsaydı bin kere haberi çıkardı Öyle bir şey olmaz.Eğer kupon tuttuktan sonra değiştirirse seni bağlamaz.Sen oynadığın zaman max. alınabilecek 500.000 TL ise hiç bir sorun olmaz vergi kesintisi dışında eksik verirse gider mahkemeye söke söke fazlasını da alırsın oynadığın kupon değişmez ne yazıyosa o.500 ödeme yapılmaz. yasa gereği tüm şans oyunlarında(piyango,iddaa,at yarışı,toto,loto, vs.) 3100tl üstü ikramiyelerde %10 vergi alınır. quote: Orijinalden alıntı: safak123a oynadığın kupon değişmez ne yazıyosa o.500 ödeme yapılmaz. yasa gereği tüm şans oyunlarında(piyango,iddaa,at yarışı,toto,loto, vs.) 3100tl üstü ikramiyelerde %10 vergi alınır.01 ocak 2015 ten itibaren 3711 TL oldu. mobil sürüm kullanılarak atıldı > quote: Orijinalden alıntı: INVESTGN DISCOVERY soke soke verecekler. mobil sürüm kullanılarak atıldı > sen önce bi 500.000 i tutturda 🙂 mobil sürüm kullanılarak atıldı > Sağlam 7+, İY/MS, skor bilmeyince 500.000 zor, ve evet 3700 lira üzerine %10 vergi, zamanında 7500 lira tutturdum 500 liraya yakın para vergiye gitti, bana da ders oldu sakın sağlam bir kupona 100 misli vs. basmayın gidin mesela 10 tane 10 liralık aynı kupondan oynayın, 500.000 kazanan adam vardı adam 453.000 gibi bir rakam almıştı çok üzüldüm, ya sen boş yere vergi veriyorsun 50.000 zaten vergi yüzünden 1.9 oranlı maçı 1.6 dan oynuyorsun, şimdi yeni düzenlemede şans oyunları oynarken TC kimlik no ile oynanması planlanıyor, bahsettiğim şekilde vergiden kaçanlar için adam 30 tane kuponda 3000 tuttursa bugün vergiden kurutuluyor ama yakında sistem direkt diyecek ki sen 90.000 kazandın 8700 lira vergi ver. quote: Orijinalden alıntı: anisiz Sağlam 7+, İY/MS, skor bilmeyince 500.000 zor, ve evet 3700 lira üzerine %10 vergi, zamanında 7500 lira tutturdum 500 liraya yakın para vergiye gitti, bana da ders oldu sakın sağlam bir kupona 100 misli vs. basmayın gidin mesela 10 tane 10 liralık aynı kupondan oynayın, 500.000 kazanan adam vardı adam 453.000 gibi bir rakam almıştı çok üzüldüm, ya sen boş yere vergi veriyorsun 50.000 zaten vergi yüzünden 1.9 oranlı maçı 1.6 dan oynuyorsun, şimdi yeni düzenlemede şans oyunları oynarken TC kimlik no ile oynanması planlanıyor, bahsettiğim şekilde vergiden kaçanlar için adam 30 tane kuponda 3000 tuttursa bugün vergiden kurutuluyor ama yakında sistem direkt diyecek ki sen 90.000 kazandın 8700 lira vergi ver. Bu gidişle yakında 90.000 kazandın 180.000 borçlusun da derler. Her maçın oranı avrupa ya ve hatta asya ya göre %20 düşük zaten, üstüne 3 maç mecburiyeti, birde şimdi tc kimlik no ile takip çıkarsa, demek istiyorlar ki kendinizi idda ya düdüklettirmeyin gidin korsan bahis bürolarından yabancı sitelerden oynayın. İddaa oyununuzdaki oranlar çarpımı ile oynadığınız misli katsayısı 3.711.- TL’sını aşmadığı sürece kazancınızı herhangi bir bayiden tahsil edebilirsiniz. Ancak bu rakamın 1.-TL fazlası, yani 3.712.-TL ve yukarı kazançları bayilerden değil, ancak İDDAA anlaşması olan bankalardan %10 kesintili olarak tahsil edebilirsiniz. Örneğin, Kuponunuzda belirtilmiş kazanç miktarı 3.711.- TL ise bu meblağı bayiden alabilirsiniz. Ancak, Kuponunuzda belirtilmiş kazanç miktarı 3,712.- TL ise bu meblağ %10 vergi kesintisine tabi olduğundan ancak bankadan ve kesintiden dolayı, 3,712.-TL (-371.-TL) %10 = 3.341.-TL olarak tahsil edebilirsiniz. İddaa oyununuzdaki oranlar çarpımı ile oynadığınız misli katsayısı 500.000.- TL’sını aşsa da, kupon kazanç bedeli 500.000.- TL olarak görünür. Ola ki böyle bir meblağ tutturursanız, ancak anlaşmalı bankalardan genel hükümlerde ve yukarıda belirttiğim gibi %10 kesinti ile yani 450.000.- TL’sını ödemek zorundadır. O 250.000-300.000 keyfi ödeme söylentileri palavra. quote: Orijinalden alıntı: Levent Durukan İddaa oyununuzdaki oranlar çarpımı ile oynadığınız misli katsayısı 3.711.- TL’sını aşmadığı sürece kazancınızı herhangi bir bayiden tahsil edebilirsiniz. Ancak bu rakamın 1.-TL fazlası, yani 3.712.-TL ve yukarı kazançları bayilerden değil, ancak İDDAA anlaşması olan bankalardan %10 kesintili olarak tahsil edebilirsiniz. Ancak, Kuponunuzda belirtilmiş kazanç miktarı 3,712.- TL ise bu meblağ %10 vergi kesintisine tabi olduğundan ancak bankadan ve kesintiden dolayı, 3,712.-TL (-371.-TL) %10 = 3.341.-TL olarak tahsil edebilirsiniz. İddaa oyununuzdaki oranlar çarpımı ile oynadığınız misli katsayısı 500.000.- TL’sını aşsa da, kupon kazanç bedeli 500.000.- TL olarak görünür. Ola ki böyle bir meblağ tutturursanız, ancak anlaşmalı bankalardan genel hükümlerde ve yukarıda belirttiğim gibi %10 kesinti ile yani 450.000.- TL’sını ödemek zorundadır. O 250.000-300.000 keyfi ödeme söylentileri palavra. 3712 tl tutursaniz sizin dediginiz gibi olmuyor aradaki farkin vergisini oduyorsunuz yani 1 tl nin 3711 zaten kesilmeyen tutar aradaki fark ne kadarsa onun vergisi aliniyor, mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Sayfaya Git: Sayfa:

İddaa para kazanmak haram mı?

Kumar 65,972 Kişi okudu

İddaa Haram mı

Selamun aleyküm. Ben 17 yasindayim ve idaa oyununda (futboll) para kazandim o para günah mi aile durumumuz cok iyi deyil ve o parayi eve deyil kendime harciyom günahi tek bana mi ve araba alsam cok günaha girer miyim paranin yarisini cami ye filan versem viyanadan slm lar İbo Değerli Kardeşimiz; İddaa oynamakta, oradan kazanılan para da haramdır.

  1. Azandığınız parayı yoksullara dağıtıp kurtulmanızı tavsiye ederiz.
  2. Haram ateştir hem bu dünyada yakar hem ahirette.
  3. Cenab-ı Hakk Kur’anı Kerim’inde ” Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz,
  4. Mâide 90 buyurdu.

Selam ve Dua ile Nurulenvar Fetva Kurulu İddaa dinen hükmü İddaa haram mı İddaa oynamak caiz mi iddia dan kazanılan para haram mıdır

Haram parayla iş kurulur mu?

Yani elinizdeki faiz gelirini, karşılığında sevap beklemeksizin fakirlere veya hayır kurumlarına verilmeli ve yapılan bu faizli işlemden dolayı da tövbe edilmelidir. Bu durumu bilerek (yani haram paranın haram olduğunu bilerek) harama rıza göstererek aynı işe devam etmek caiz değildir.

Bir insan neden sürekli kumar oynar?

21 Temmuz 2016 Kumardan Kazanılan Para Ile Hayır Yapılır Mı Kaynak, Getty Images Fotoğraf altı yazısı, İnsanlar sadece kazanma umuduyla kumar oynamaz. Kumar alışkanlığı olanlar kaybetse de kumar masasına geri döner ve bundan zevk alırlar. Öyle ki Wall Street finans merkezinde bir yönetici, kumar için aile ve arkadaş çevresini 100 milyon dolar dolandırmıştı.

  • Peki nasıl oluyor da bu insanlar bu alışkanlıkları için parasını, işini, evini kaybetmeyi göze alıyor? Öncelikle şunu belirtmek gerekir: İnsanlar sadece kazanma umuduyla kumar oynamaz.
  • Psikolog Mark Griffiths kumarbazların bu alışkanlıklarının arkasında çok çeşitli motivasyonlar olduğunu söylüyor.
  • Para, e ğlence, heyecan 5500 kumarbaz ile yapılan bir araştırmada en büyük motivasyonun “çok para kazanmak” olduğu görülmüştü.

Ancak bunun hemen ardından “eğlence” ve “heyecan” faktörleri dile getiriliyordu. Kaynak, Getty Images Fotoğraf altı yazısı, Kumarbazların bu alışkanlıklarının arkasında para kazanmak, eğlence ve heyecan gibi motivasyonlar vardır. Griffiths, “Kumarda kaybederken bile vücudunuz hala adrenalin ve endorfin hormonlarını üreterek” heyecan yaşamanızı sağladığını, insanların bir tür “parayla eğlence satın aldığını” söylüyor.2009’da Stanford Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada, insanların yüzde 92’sinin “kaybetme eşiği” olduğunu ve bunun ötesine geçmeyeceği, ancak kumarda para kaybetmelerinin eğlenmeleri üzerinde fazla bir etkisi olmadığı görüldü.

Kumar bağımlılığı nasıl yenilir?

Kişi Kumar Oynama Düşüncesiyle Başa Çıkabilmek İçin –

  1. Kumar oynanan yerlerden ve internette kumar oynatılan sitelerden uzak durmalıdır.
  2. Kumar oynama düşüncesini oluşturan şeylerden uzaklaşmalıdır (at yarışı programları, casino reklamları, piyango biletleri vs.).
  3. Kumarla ilgisi olan kişilerden uzak durmalıdır.
  4. Kumar üzerine yapılan tartışmalara girmekten kaçınmalıdır.
  5. Günlük ihtiyacı karşılayabilecek kadar para bulundurmalı, gereği dışında kredi kartları ve ATM kartlarını kullanmamalıdır.
  6. Yaşam tarzının değiştirilmesi, olumsuz alışkanlıkların yerine olumlu davranışların konulması gerekmektedir.
  7. Gerek kumar oynayan kimse gerekse ailesinden birisinin kumar oynadığını bilen birisi bağımlılık tedavisine başvurmaktan ve bu yolla kumarla mücadele etmekten kaçınmamalıdır.
  8. Destek almak için güvenilen bir aile dostundan veya arkadaştan yardım istenmelidir.
  9. Başka şeylerle meşgul olmak önemlidir. Dikkati başka aktivitelere çevirmek (evde iş yapmak, spora gitmek gibi) faydalı olacaktır.

Kumar bağımlılığı biter mi?

Tedavi için – Toplumları derinden sarsan ve toplumun temeli olan aileyi yıkan bu kötü alışkanlığın etkisi kişiyle sınırlı olmadığından bu patolojik bağımlılığı bir halk sağlığı sorunu olarak ele almak gerekir. Bu rahatsızlığın tedavisi mümkündür. Patolojik kumar bağımlılığının tedavisinde sıklıkla madde bağımlılığı tedavisi modeli uygulandığından bu kişiler madde bağımlılığı tedavi bölümlerine yönlendirilmelidir.

Haram parayla ne yapılmaz?

O AYRI O AYRI – “Haram kazançla satın alınan halı üzerinde veya inşaatına haram maldan sarf edilen camide namaz kılındığında bu namaz sahihtir. Çünkü buradaki mahzur, namazın kendisi ile ilgili değil, onu çevreleyen başka bir husus ile ilgilidir. Bir mekanın dinen meşru olmayan bir yolla ele geçmiş olması ve kullanılması namazdan ayrı bir husustur.

See also:  Kumar Oynamak Günah Mı Haram Mı?

Dinimize göre Müslüman, kazancını dinin meşru saydığı yollarla elde etmekle yükümlüdür” Diyanet’in görüşünde, Allah’ın, Müslümanın malını nereye harcadığını soracağı gibi, nerelerden kazanıldığını soracağı da belirtildi. Dinimizin, hırsızlık,gasp, kumar ve fuhuş kazançlarını yasakladığını vurgulayan Diyanet, “Bu yollarla elde edilen kazanç haramdır.

Müslümanın bu mallardan yararlanması caiz değildir” dedi. Diyanet, haram yollardan elde edilen malın “sevap beklemeksizin” yoksullara verilmesi gerektiğini de bildirdi. : Diyanet: Haram para ile yapılan camide namaz kılınır

Faiz sadaka olarak verilir mi?

Banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz fakirlere verilebilir mi? Bir kitapta okuduğuma göre “Banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz, fakirlere verilmelidir” yazıyordu. Bir takvim sayfasında ise kişinin kendisine haram olduğu için yemediğini başkalarına yedirmesinin daha büyük günah olduğu yazıyordu.

Hesabımızda biriken faiz paralarını ifade edildiği gibi kullanmak caiz midir, değil midir, bu paraları ne yapmalıyız? Tarih: 27 Nisan 2016 Faiz parasından hiçbir şekilde istifade edilmesi caiz değildir. Bunun ihtiyacı olanlara verilmesi uygun olur. Çünkü o para, sahibi bilinmeyen mal hükmünde olur. Zira banka o parayı geri alamaz.

Faiz de haramdır, tek yol onu muhtaçlara vermektir. İslam hukukunda haramlar ikiye ayrılır. Birine haram li aynihî denir ki bu, “kendi yapısında haramlık olan şey” demektir. Domuz eti, şarap ve ölü hayvan eti böyledir. Bir Müslüman bunları tüketemeyeceği gibi bir başkasına da veremez.

Diğerine haram li gayrihî denir ki bu da “kendisinde haramlık olmayan; ama kazanma şekli haram olan şey” demektir. Faizden kazanılan para böyledir. O para ile, alın teri silinerek kazanılan para arasındaki tek fark; onu kazanma şeklidir. Bu da sadece kazanan kişiyi ilgilendirir. Bakara sûresinin 278. ayeti, tahakkuk eden faizin alınmamasını emreder.

Ancak halihazırdaki bankalar alınmayan faizleri kendi hesaplarına iade edemezler. Onları ayrı bir hesapta biriktirerek başka yerlere aktarırlar. Bu sebeple banka faizleri, sahibi bilinmeyen mal hükmüne girer. Bu durumda o paranın bankadan alınıp maddi açıdan zor durumda olanlara verilmesi caiz olur.

  1. Verirken de bunun faiz parası olduğunu söylemek gerekmez.
  2. Çünkü alan kişi, onun faiz parası olduğunu bilirse bundan rahatsızlık duyabilir.
  3. Ayrıca bu parayı veren kişinin faiz aldığının bilinmesi de iyi olmaz.
  4. Zira günahları açıklamak değil; örtmek gerekir.
  5. AYNAK: Yahya Şenol, “Bize Soruyorlar”, Kitap ve Hikmet Dergisi, Nisan-Haziran 2016, Sayı: 13, s.105.

: Banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz fakirlere verilebilir mi?

Faiz para fakirlere verilir mi?

Demek ki, haram mal yenmez, ama menfaati şahsından uzak, fakirlere verilir. Bundan sevap da beklenmez, sadece sorumluluktan kurtulma esas alınır. Faiz para için de söylenecek hüküm bundan başkası değildir. Faizli kuruma para yatırmamalı, yardımcı ve destek olunmamalıdır.

Haram para yiyenin sonu ne olur?

Haram yemek de hırsızlığın bir çeşididir. Haram yiyenin basireti kapanır, gözünün önünde en basit gerçekleri görmez olur, yere çakılana kadar gider. Haram yiyen vicdanının sesini duyamaz, merhametini kaybeder.

Haram para ile cami yapılır mı?

Haram paraların bir kısmı ya da tamamıyla okul, hastane, cami yaptırmak, paranın kalan kısmını helal ettirmez. Kişiyi haram işleme sorumluluğundan da kurtarmaz.’ Haram parayla yaptırılan camide kılınan namazın ise sakatlanmayacağını söyleyen Diyanet, ‘Bu parayla yaptırılan camide kılınan namaz sahihtir (gerçek)’ dedi.

Faiz ile alınan mal haram mı?

İslam’da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır, faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak ve benzeri amaçlarla özel kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de böyledir.

Kolasına maç yapmak caiz mi?

Karşılıklı bahis ve iddialaşmak gibi tertip ve oyunlar da aynı şekilde kumar sayılmaktadır. Meselâ, iki kişi yarışa çıkmadan önce birisi, ‘Eğer beni geçersen sana şu kadar vereceğim, şayet ben seni geçersem bana şu kadar vereceksin.’ derlerse böyle bir bahis kumara girer. Ancak tek taraflı olursa caiz olur.

Kumar para cezası ne kadar?

KABAHATLAR KANUNU GEREĞİ PARA CEZASI – Sanal kumar oynayan ve oynatanlar için ne gibi müeyyideler tanımlanmıştır? Ceza hukukumuzda kumar için benim çok da doğru bulmadığım bir yaklaşım söz konusu: Kumar oynamak suç değildir ve Türk Ceza Kanunu’nda kumar oynamak düzenlenmemiştir.

“Kumar oynanması için yer ve imkan sağlamak” ise Türk Ceza Kanunu’nun 228’inci maddesinde suç olarak düzenlenmiş. Kabahatler Kanunu’nda kumar oynamak kabahat olarak düzenlenmiş ve idari para cezası öngörülmüştür. Kabahatler Kanunu 34’üncü maddeye göre; “Kumar oynayan kişiye, bin Türk Lirası idari para cezası verilir.

Ayrıca, kumardan elde edilen gelire el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir. Bu kabahat dolayısıyla idari para cezasına ve el koymaya kolluk görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülki amir karar verir.” Türk Ceza Kanunu kumarı 228/6’ncı maddesinde tanımlamıştır.

  1. Buna göre; “Ceza Kanunu’nun uygulanmasında kumar, kazanç amacıyla icra edilen ve kâr ve zararın talihe bağlı olduğu oyunlardır.” Kumar oynamanın kabahat, kumar oynanması için yer temini hareketini suç haline getirdiğiniz bir sistemde, kumardan doğan toplumsal sorunları çözme imkanı yoktur.
  2. Bu sebeple ceza hukuku alanında kumar ile etkili bir mücadele için kumar oynamanın da suç haline getirilmesi gerekmektedir.

Aksi halde kumar oynayanlara verilen idari para cezaları etkisiz kalmaya devam edecektir. Türk Ceza Kanunu’nun 228’inci maddesinde yapılan suç tanımlamasında kumar için yer temini söz konusudur. Suçun sanal alemde veya bir başka ifade ile bilişim sistemleri kullanılarak işlenmesi hali acaba cezalandırılacak mıdır? Bu sorunun cevabının yine 2017 yılında değiştirilmiş olan TCK’nın 228/3 maddesi vermektedir.

“Suçun bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmesi halinde üç yıldan beş yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.” Bu suçun bilişim sistemlerinde ya da sanal alemde işlenmesinin suç işlenmesini kolaylaştıracağından hareketle basit haline göre daha ağır ceza öngörülmektedir.

Bir başka husus çocukların kumar oynaması halidir. Yine TCK’nın 228/2 maddesine göre; “Çocukların kumar oynaması için yer ve imkan sağlanması halinde, verilecek ceza bir katı oranında artırılır”. Yasa dışı bahis ve şans oyunlarının tehlikelerini değerlendirebilir misiniz? Esasında günümüz şartlarında bir değerlendirme yapacak olursak tehlikeli olan husus yine siber alanda (ya da sanal alemde) işlenen kumar suçlarıdır.

Futbol başta olmak üzere spor müsabakaları üzerinden yapılan yasa dışı bahis ve şans oyunları her geçen gün yaygınlaşmaktadır. İnternet üzerinden yine banka ödemeleri ile şans oyunları oynanmaktadır. Kumarın bu şekli maalesef toplumda daha az tepkiyle karşılanmaktadır. Oysa asıl mağduriyet bu mecralarda meydana gelmektedir.

Bu alanda yaşanan suiistimallerin önlenmesi için kanun koyucu Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun’u yürürlüğe koymuştur. Kanun’un 5’inci maddesi a bendine göre; “Kanun’un verdiği yetkiye dayalı olmaksızın; spor müsabakalarına dayalı sabit ihtimalli ve müşterek bahis veya şans oyunlarını oynatanlar ya da oynanmasına yer veya imkan sağlayanlar üç yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.” Bu kanun kapsamında yer alan maddeler sanal kumarla mücadele için nasıl bir önem teşkil ediyor? 2013 yılında 6495 sayılı kanunla 5’inci maddede yapılan değişiklik ve sayılan eylemler, bugün en büyük sorunlardan biri olan sanal kumarla mücadele için çok önemlidir.

Kolluk güçleri ve özellikle siber suçlarla mücadele birimlerinin de en çok bu madde kapsamındaki suçlarla iştigal ettiğini düşünüyorum. Zira sürekli kamuoyunda bu yönde yapılan operasyonlarla ilgili haberler yer almaktadır. Sonucun kısmen iştirakçinin becerisine kısmen de tesadüfe bağlı olduğu yurt içinde ve yurt dışında tertiplenen her çeşit yarışma, müsabaka, spor oyunları ile herhangi bir olay veya durum üzerine, sonucun tahmin edilmesi esasına göre oynatılan ve iştirak edenler arasından doğru tahmin edenlere önceden belirlenen adet, tutar, oran veya misli olarak ikramiye kazandıran oyunlar “Müşterek bahis” olarak isimlendirilir.

İlgili mevzuat çerçevesinde yetki verilen kurum ve kuruluşlar tarafından tertip edilen ve sonucu tesadüfe dayalı olarak belirlenen her türlü oyunlar ile müşterek bahisler “şans oyunları”nı ifade eder. “Çevrim içi kumar” dediğimiz zaman, kazanç amacıyla icra edilen ve kâr ve zararın talihe bağlı olduğu oyunlar, bunlar bahis ve şans oyunları olarak da anlaşılıyor.

Bunlar internet üzerinden veya devam eden bir futbol müsabakası üzerinden olabiliyor. İnternete giren kişi her an kumar veya bahis oynama “imkanına” sahip olmaktadır. Bu gibi internet siteleri, çevrim içi kumar ile kumar veya bahis oynayan kişileri sürekli bu sürecin içinde tutmayı sağlamaktadır. Bu da zamanla ekonomik felaketler doğurmaktadır.

Çevrim içi kumar ve oyun siteleri ne gibi kötüye kullanımlara yol açabilir? Kumar da tıpkı uyuşturucu maddeler gibi bağımlılık yapmaktadır. Özellikle internet üzerinden oynanan kumar ve yasa dışı bahis kurtulmanın zor olduğu bağımlılığa sebep olmaktadır.

  • Günümüzde teknoloji bağımlılığının da her geçen gün arttığını düşünürsek acil önlem alınması gereken bir konu kumar ve bahis bağımlılığı konusudur.
  • Dünyada son dönemlerde oyun sektörü ekonomik yönden sıçrama yaşamaktadır.
  • Ancak bu oyun sitelerine de ciddi ve mesafeli yaklaşmak gerekir.
  • Zira oyunun bağımlılık yaratması bir yana, oyun içerisinde örtülü kumar oynanması söz konusu olabiliyor.

Çocuklarımızın oyunlara ne denli ilgi duydukları yadsınamaz bir gerçek. Oyun içinde kazanma veya kaybetme ya da oyunda ilerleyebilmek için parasal taleplerin gelmesi çocuklarımızı kumar bağımlısı haline getirebilir. Bu tip sitelerin kolluk kuvvetleri tarafından takip altında tutulması gerekir.

Kumar ve bahis bağımlılığı doğrudan kişinin ekonomik kaybına sebep olmaktadır. Kumar veya bahsin kazananı yoktur. Kumar ve yasa dışı bahis ülkemizde ve dünyada bir kesim için büyük bir ekonomik kazanç kaynağı. Vergi verilmemesi, paranın kontrol edilememesi ve devleti zarara uğratmanın sonucu ortaya kara para ekonomisi çıkmaktadır.

Kara paranın kimleri fonladığı da malum. Birçok terör örgütünün finans kaynağı budur. Bu sebeple dünya üzerinde kara para ile mücadele için bütün ülkeler seferber olmuş durumda. Bir taraftan mücadele ederken diğer taraftan da evimizde teröre kaynak oluşturmak durumunda kalabiliriz.

Kumar ne kadar haram?

İslam – İslam dininde kumarın her türlüsü yasaklanmıştır ve içerisinde kumar olan her türlü oyun haramdır, Muhammed bin Abdullah, insanları Allah’a inanmaktan alıkoyan her şeyi kumar olarak tanımlamıştır ve içerisinde kumar bulunmayan oyunlar ise genelde mübah kabul edilmektedir.

  1. İnsanın eğlenceye ihtiyaç duyduğu; ancak eğlenirken meşruiyet çizgisini aşmaması ve kumara bulaşmaması gerektiği belirtilmektedir.
  2. Ur’an ‘da, “Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir.
  3. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” denilmektedir.

Haram helale döner mi?

Mevcut haram sermayeyi hesaplayıp ayıklamak, sahibi varsa onlara iade etmek, yoksa fakirlere dağıtmak gerekir. Sonuç: Faizli işleme bulaşmak haramdır. Ancak kendi ticaretiniz esnasında harama bulaşmadan helal ürünler satarak para kazandıysanız kazancınız helaldir.

Haram para ile kıyafet alınır mı?

Şüphe ile hüküm verilmez. Haram olduğuna dair kesin bir bilginiz yoksa, o elbise giyilir ve namaz kılınabilir. Haram para ile alınan elbise ile namaz kılmaya gelince; Maliki ve Şafiilere göre, haram elbise ile örtünmek haram olmakla beraber namaz sahihtir.

Kumar nasıl bişey?

Kumar bağımlılığı nedir? – Kumar, bir bireyin daha da değerli bir şey elde etme umuduyla değerli bir şeyi riske atmasıdır. Kumar bağımlılığı, kişinin hayatını olumsuz etkilemesine rağmen kumar oynamaya devam etmesi duyduğu için kontrol edilemez bir dürtüdür.

Kumar bağımlılık yapar çünkü beynin ödül sistemini uyuşturucu veya alkol gibi uyarır. Aslında, kumar bağımlılığı dünya çapında en yaygın dürtü kontrol bozukluğudur. Geçmişte, psikiyatri topluluğu genellikle kumar oynamayı bir bağımlılıktan ziyade bir zorlama, yani fiziksel zorunluluktan ziyade yoğun bir dürtü tarafından motive edilen bir davranış olarak görüyordu.

Bununla birlikte, araştırmalar kumar bağımlılığının alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığına başlangıçta düşünülenden çok daha fazla benzediğini ortaya çıkardı.

Adblock
detector