Bir foton enerjisi ise E= h x c / λ formülünden hesaplanmaktadır.
Foton yüksüz mü?
Işığı oluşturan fotonlar, elektromanyetik dalgayı taşıyan bir kuantum parçacıktır. Fotonların en temel özelliği, yüksüz ve kütlesiz olmalarıdır.
Foton neden kütlesiz?
merhaba öncelikle foton kütlesiz olma nedeni içinde kütlesel bir enerjiye sahip olmasından geliyor. yani bir fotonun içinde sadece kinetik enerji var. yani foton kinetik enerjiden oluşmuş bir enerji paketidir. ayrıca kütleye sahip olan bir parçacık varlık vs. durağandır.
Foton dalga mı parçacık mı?
Foton, fizik biliminde elektromanyetik alanın kuantumu, ışığın temel ‘birimi’ ve tüm elektromanyetik ışınların kalıbı olan ve kuantum alan teorisine göre hareket eden parçacıktır.
Foton elektron mudur?
fotonlar bozon(belirli bir güç (f) taşıyan parçacıklar) adı verilen bir parçacık grubuna dahildir. hız: elektron= 0 Fotonlar, elektronlar gibi parçacıklarla etkileşime geçebilirler ve bu sırada doğal olarak yok olabilirler veya yeniden yaratılabilirler. Bir foton, bir maddeyle etkileştiği zaman, kimi durumda fotonun enerjisinin tamamı madde tarafından emilir. Bu durumda madde, emdiği fazladan enerjiyi ısı olarak etrafa saçabilir. Farklı gözlemciler için, bir fotonun enerjisi ve momentumu farklı olsa da, hızı = = Τ olup, bir foton gözlem çerçevesi değiştirilerek, durgun hale getirilemez. Sonuç olarak ışık kuantumunun kütlesi, bir durgun kütle olmayıp, enerjiye eşdeğer bir kütledir. Işık kuantumunun durgun kütlesi sıfırdır. Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sistemlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir. Öncelikle ışığın hacmi yoktur. Hacim maddelerin ortak özelliğidir ve ışık maddesel birşey değildir, enerjidir. Enerjilerin hacmi olmaz. Atomdan küçük, atomu da oluşturan maddeler. En çok bilinenleri, alt parçacıklardan (kuarklardan) oluşan proton, elektron, nötrondur. Yapısı tamamen keşfedilmemiş atomaltı parçacıklara örnek olarak foton (ışık), bozon, mezon, fermiyon, baryon ve graviton verilebilir. Elektromanyetik adı verilen dalgaların toplam enerjisini meydana getiren enerji parçacıklarına, foton adı verilmektedir. Elektromanyetik dalgalar, kendisini bir noktadan başka bir noktaya taşırken bu taşıma işlemi foton şeklinde taşınmayla olmaktadır. Bu dalgaların uzaydaki hızı, ışık hızı ile aynıdır. Yani ışık, hem parçacık hem de dalga karakterindedir. Elektronlar aynı ışık deneyinde olduğu gibi girişim saçakları oluşturmuştur. Yani elektronlar da dalga karakteri sergilemektedir. Albert Einstein 1905 yılında fotoelektrik olayı ışığın foton adı verilen parçacıklardan oluştuğunu varsayarak açıklamıştı. Özetle ışık bazı durumlarda dalga bazı durumlarda ise parçacık gibi davranır. Temel ışık parçacıklarına foton adı verilir. Fotonun kütlesi yoktur ve bir vakumda her zaman ışığın hızında hareket eder. Bir ışık fotonu atoma çarptığında elektron yayılır. Işık, foton adı verilen, aynı zamanda dalga gibi de davranan atomaltı parçacıklardan oluşur. Işığın aynı anda hem dalga, hem parçacık olarak davrandığı (dalga-parçacık ikiliği) Işık, foton adı verilen, aynı zamanda dalga gibi de davranan atomaltı parçacıklardan oluşur. Eğer frekans eşik değerinin üzerindeyse ışığın şiddeti ne kadar az olursa olsun elektron kopar. Fotoelektronun kinetik enerjisi ışığın frekansı ile doğru orantılıdır ve ışığın şiddetinden bağımsızdır.Fotonlar durgun halde bulunabilir mi?
Işık bir enerji midir neden?
Işığın ağırlığı ve hacmi var mıdır?
Foton atom altı parçacık mı?
Foton bir dalga mıdır?
Elektron dalga mıdır?
Işık parçacık mı dalga mı?
Foton ve elektron nedir?
Foton neden oluşur?
Fotoelektrik olayda kopan elektronların kinetik enerjisini ne belirler?