Çakarlı Araba Ne Demek? – Otomobil haberleri


Spread the love

Çakarlı araç olarak tabir edilen araçlarda, trafikte üstünlük sağlamak maksadıyla kırmızı-mavi ışık kullanılıyor. Bu kırmızı-mavi ışıklara ise çakar adı veriliyor. Çakarlı araç ne demek sorusunun yanıtı da bu ışıkların takılı olduğu araçlardan geliyor.

Çakarlı araç ne demek?

‘ trafikte hiçbir kurala tabi tutulmadan geçiş yapan özellikteki araçlara çakarlı araç deniliyor. ‘

Çakarlı araç kimlere verilir?

KİMLER ÇAKAR TAKABİLİR? * Geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye, polis, jandarma, AFAD, yol yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçlarına ışıklı uyarı işareti takılabilecek. * Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar, sadece görev halindeyken bu hakka sahip olacak.

Arabaya çakar takmak yasak mı?

Bu durum vatandaşların yoğun şikayetlerine neden olduğundan İçişleri Bakanlığı yapmış olduğu düzenlemeler ile usulsüz çakarlı araç kullanımının önüne geçti. Böylelikle aracına çakar takma izni belirtilen araçlar dışında diğer araçlar için çakar kullanımı yasaklandı.

Trafikte geçiş üstünlüğü kime aittir?

Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar:

  • Yaralı ya da acil hasta taşıyan ambulans türevi araçlar.
  • İtfaiye araçları
  • Acil ilaç, doku, organ benzeri şeyleri taşıyan nakil araçları
  • Belediyelere ait asayiş araçları ve zabıta taşıtları
  • Trafik kazalarından sonra olay yerine gelen trafik hizmetleri araçlarına.

Arabaya Çakar izni nasıl alınır?

Bu kapsamda diğer farklı araçların çakar lamba takabilmesi ve yakabilmesi içinse aracın görevli olduğuna dair bir evrakın bulunması zorunlu kılındı. Üstelik 18.10.2017 tarihli genelgede daha önce Emniyet Müdürlüğü vasıtasıyla verilmiş tüm çakar lamba izinlerinin de iptal edildiği duyuruldu.

Çakar lamba hangi araçlara takılabilir?

KİMLER ‘ÇAKAR’ KULLANABİLİYOR

Karayolları Trafik Kanunu’nun 71’inci maddesi (f) bendi kapsamında koruma kararı verilmiş kişilerin kullanımındaki araçlar ve kolluk birimlerine ait sivil araçlarda sadece aracın tepe bölgesinde sabit veya sökülüp takılabilir ışıklı uyarı sistemi bulunabilecek.

Sarı çakar lamba kimler kullanabilir?

Sarı Tepe Lambası Belirli Araçlar Dışında Yasak!

Tepe lambasını yalnızca görev esnasında kullanabilirler. Bunların dışındaki araçların aksesuar amaçlı da olsa bu uyarı ışıklarını takmaları yasaktır. Trafikte bu ışıkları kullanmıyor olsanız dahi, ilgili donanımı bulundurduğunuz için ceza yiyebilirsiniz.

Araca Çakar takmanın cezası ne kadar?

Karayolları Trafiğin 2918 sayılı kanununun 26. maddesi ve Trafik yönetmeliğinin 60. maddesine göre, çakar lamba takma ve kullanma cezası 2022 yılında 1823 TL olarak belirlenmiş durumda. Cezanın 15 gün içinde ödenmesi durumunda yüzde 25 indirim uygulanıyor.

Çakar’ın cezası nedir?

Trafikteki sivil araçların bunu kullanması belli cezalar ile karşı karşıya kalınmasına sebep olur. 2022 yılı için güncellenmiş çakar lamba takma ve kullanma cezası, 1823 TL’dir. Eğer bu ceza ilk 15 gün içerisinde ödenirse %25 gibi bir indirim yapılmaktadır.

Emniyet şeridini kimler kullanabilir 2020?

Resmi ya da sivil polis ve jandarma araçları, itfaiye araçları, ambulanslar, karayolları görevlileri, acil yardım araçları, korunan ve koruyan araçlar kullanabilir.

Trafikte geçiş önceliği nedir?

Geçiş üstünlüğü; görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarıdır.

Kontrolsüz kavşakta ilk geçiş hakkını hangi araç kullanmalıdır?

Kontrolsüz kavşaklarda motorsuz araç sürücüleri motorlu araçlara, motorlu araç sürücüleri ise sağdan gelen araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Kavşağa gelen sürücüler, kavşak giriş ve çıkışlarında kurallara uygun olarak karşıya geçen yayalara, geçiş hakkını vermek zorundadır.

Trafikte öncelik hangi araçların dır?

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar

Yaralı ve acil hastaları taşıyan ve acil ilk yardımın yapılmasını sağlayan ambulans ve özel araçlar. Organ ve doku nakil özel araçları. İtfaiye araçları ile benzer acil müdahale araçları. Sanık ve suçlu takip eden veya asayiş ve güvenlik için olay yerine giden zabıtalar.

Recent Posts