Lastik yapımında hangi bileşenler kullanılır?
Araba lastikleri hangi maddeden yapılır?
Lastiğin iki ana hammaddesi vardır. Bunlardan ilki olan kauçuk, aynı ismi taşıyan ağaçtan yapılan doğal kauçuk ve petrolden elde edilen suni kauçuk, ortaya çıkacak lastiğin kullanım alanına göre uygun oranlarda lastik hamuruna katılıyor. Lastiğin içindeki toplam kauçuk miktarı %60 ila %80 değişiyor.
Lastiğin ham maddesi nedir?
Kullanım yerlerine göre çeşitli ebat, tip ve yapıda üretilir. Tekerleğin Sümerler tarafından icadından bugüne dek 5000 yıldan fazla zaman geçmiştir. Bugün kullandığımız “lastik tekerleğin” hammaddesi olan kauçuk 19.yy sonundan itibaren kullanılmaya başlanılmıştır.
Lastik yakıt verimliliği C ne demek?
Lastik Yakıt Verimliliği Karşılaştırması
Nokian binek araçların B yakıt verimliliği etiket değerine sahip lastikler ile kullanıldığında C etiket değerine sahip lastiklere oranla 100 km için 0,1 litre daha az yakıt tükettiğini belirtiyor.
Lastiklerde C ne demek?
İlk sıradaki gösterim binek / oto grubuna aittir. Hafif ticari araç lastikleri için ise ölçünün sonunda C harfi bulunmaktadır. Bu işaret CP olursa, karavan / kamp tipi uzun süre bekleme sonrası yıl içinde kısa süreli kullanımlarda olan yanakları takviyelendirilmiş lastikleri gösterir.
Hurda lastik kim alır?
Atık lastikler hurdacılık yapan veya geri dönüşüm faaliyeti yapan firmalar tarafından toplanırlar. Aracı olan bu firmalar toplanan atık lastiklerin geri dönüşüm tesislerine ulaştırılmasında ve gerekli işlemlerden geçtikten sonra hammadde olarak tekrar üretime kazandırılmasına yardımcı olurlar.
Lastik hammaddesi nereden geliyor?
GİRİŞ Lastik, hammaddesi kauçuk olmakla beraber, bazı tropik bitkilerin sütümsü öz suyundan (lateks) doğal halde elde edilen kauçuğun petrol ve alkolle bileşimiyle elde edilen maddedir.
Kauçuk ham maddesi nedir?
Kauçuk, bazı tropikal bitkilerin öz suyundan (lateks) ya da petrol ve doğalgazdan imal edilen esnek bir madde. Ağaçların öz suyundan üretilene doğal kauçuk, petrol ürünlerinden üretilene sentetik kauçuk denir.
Lastik nasıl elde edilir?
Lastik yapımında farklı çeşitlerde kauçuk malzeme kullanılır. Ortalama 30’dan fazla kauçuk türü karıştırılır 150 derecelik fırınlarda pişirilerek lastik hamuru elde edilir. Lastik hamuru hazır olduktan sonra rol adı verilen makinelere alınır. Silindir şeklindeki bu makineler ile lastik hamuru inceltilir.
Yol tutuşu C ne demek?
Islak zeminde mükemmel tutunma, yağışlı havalarda araç kullanırken daha kısa fren mesafesi anlamına gelir. Örneğin standart bir C sınıfı sedan otomobilde C sınıfı bir lastik B sınıfı lastiğe göre 2.6 metre daha uzun mesafede durur. Bu oran A sınıfı ile G sınıfı arasında 18 metreye kadar çıkmaktadır.
Lastik yakıt verimliliği B ne demek?
Bir binek otomobil, yüksek verimliliğe sahip B sınıfı lastikler kullanarak bir C sınıfı lastik kullanmaya oranla 100 kilometrede yaklaşık 0,1 litre daha az yakıt tüketir. En iyi ve en kötü lastik (A – G) arasındaki tüketim farkı, 100 kilometrede 0,6 litre gibi bir rakamla oldukça kayda değer niteliktedir.
Lastikte 72 dB ne demek?
Lastiğin dönüş gürültüsü desibel cinsinden ölçülür ve ölçülen sayı etiketin alt kısmında gösterilir. Düşük ses seviyeli lastikler, 67-71 dB’e sahiptir. En yüksek seviye, 72-77 dB’lik ses dalgaları oluşturur. Sadece birkaç desibellik bir artış, gürültü seviyelerinde büyük bir fark anlamına gelir.
16c lastik nedir?
C – Jant Çapı:
Jantın inç ölçüsü cinsinden çapını belirtir. Jant çapı yanında gördüğümüz R harfi lastiğin radyal katlı olduğunu gösterir. R16 radyal lastik ve 16′ jant ölçüsünü belirtir.
91 H ne demek?
91 yük endeksi, 615 kg’ye denk gelmektedir. 94 ise 670 kg.’ye. V ve H harfleri ise lastiğin hız endeksidir. Bir lastiğin yapacağı maksimum hız sınırını belirtir.
Lastikte XL ne anlama gelir?
Güçlendirilmiş veya XL (ekstra yük) lastikler, özel olarak güçlendirilmiş lastiklerdir. Aynı ebattaki bir başka lastiğe oranla daha fazla yük taşıyabilirler. Güçlendirilmiş lastiklerin yanağında “RF” harfleri, ekstra yük lastiklerinin ise “XL” harfleri bulunur.