Motor soğutma suyu aynı zamanda antifiriz olarak ifade edilmektedir. Özellikle motorun soğuk kalması ve verimli çalışması açısından büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda kaput açıldı vakit aracın sağ üst kısmında sarı kapaklı bir bölme bulunur. Bu kısımdaki kapak açılmak suretiyle motor suyu eklenebilir.
Motor su seviyesi nerede olmalı?
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Motor suyu ne demek?
Soğutma suyu, arabanızın radyatöründe bulunan bir sıvıdır. İki ana işlevi vardır: motorda aşırı ısınmayı ve aşınmayı önlemeye yardımcı olur ve su pompası gibi temas ettiği parçaları yağlar.
Motor suyu ve radyatör suyu aynı mı?
Radyatör; motor soğutma suyunu depo eder. Soğutma suyundaki ısının, suyun radyatör üzerindeki hareketi esnasında havaya geçmesini sağlar. Termostat; motorun soğutma sistemine yerleştirilen otomatik bir subaptır.
Aracın su eksilttiğini nasıl anlarız?
Kendi başına araçta su eksiltme var mı anlamak için yapmanız gerekeni şöyle özetleyebiliriz: Su eksiltme tespiti için aracı rolantide çalıştırılıp ara ara gaz verin. Bu işlem sonrasında su eksiltme var ise, eksilen suyun aracın içine veya dışına akması muhtemeldir.
Motor suyuna normal su eklenir mi?
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir.
Arabanın motor suyu fazla olursa ne olur?
Su fazla gelirse su dolaşımında sıkıntı olur basınç yapabilir. Su kabındaki suda aşırı basınç varsa ya sistemde hava var yada ust kapakta sorun yaratmış olur. Suyun dengesizce falzlaşıp ekislmesi sistemdeki havayı gösterir.
Motor suyu az olursa ne olur?
Aracın ısısı yükselir. Motor üst kapak contasının yanma ihtimali ortaya çıkar. Araç hararet yapar. Pistonların aşırı derece de şişmesine neden olur.
Radyatör suyu ne demek?
Radyatör suyu aynı zamanda soğutma suyu olarak bilinmektedir. Aynı zamanda aracın radyatöründe yer alan bir sıvıdır. Özellikle motorda aşırı ısınmayı ve aşınmayı önleyici etki sağlamaktadır. Tabii su pompası gibi temasta bulunduğu farklı parçaları da yağlayarak sağlıklı bir şekilde çalışmasına imkan verir.
Motor soğutma suyu nereye konur?
Motorunuzda bulunan radyatör kapağını açarak doğru miktarda suyu ekleme ile soğutma suyunu kendiniz koyabilirsiniz. Genellikle hazne üzerinde uygun su seviyesini gösteren işaretler zaten mevcuttur.
Motor soğutma sıvısı ne demek?
Genellikle, etilen glikol veya propilen glikol esaslı, motorların soğutma sistemlerine katıldığında soğutucunun donma noktasını düşüren, kaynama noktasını yükselten ve paslanmayı önleyen homojen sıvı kimyasaldır.
Radyatörde hava olduğu nasıl anlaşılır?
soğutma sisteminin hava yapıp yapmadığını anlamanın en basit yolu, motor ısınıp devirdaim çalışmaya ve suyu döndürmeye başladığında, özellikle radyatör girişindeki ana hortumu kontrol etmektir. bu hortumda normalin üzerinde aşırı bir şişme oluşuyorsa, hava yapmış olma ihtimali oldukça yüksektir.
Araba su kaynattı ne yapmalıyım?
Aracınız soğuduktan sonra temiz ve kireçsiz içme suyunu motorun su haznesine boşaltmalısınız. Daha sonra aracınızı çalıştırarak, suyun motora girişini sağlamalısınız. Eğer problemin daha büyük olduğunu düşünüyorsanız hemen bir teknik servisten yardım istemelisiniz.
Araba su kaçırıyor ne olur?
İç kaçakların çoğu genellikle silindir kapak contasından kaynaklanır. Contanın hasar almasına ise motorun hararet yapması sebep olur. Motor aşırı ısındığında, termal genleşme silindir contasının bir bölümünü ezebilir ve zarar verebilir. Bunlar dışında contada zamanla deforme olarak yarılma ve aşınmalar oluşabilir.
Hararet yapan araba su eksiltir mi?
Contanın işlevini yerine getirememesi sonucu yanma odasına karışan soğutma sıvısı aracın hem düzensiz çalışmasına hem de ciddi oranda su eksiltmesine sebep olacaktır. Genellikle hararet yapan araçlarda yanan conta, çok eski arabalarda hararet olmaksızın da yanabilmektedir.