Yeni düzenlemeye göre Rasim bey ve Alman plakalı aracı en az 15 gün Türkiye sınırları dışında kaldığından 185 gün şartı istenmeden kendisine 21 Ocak 2023 tarihine kadar yeniden 24 ay Türkiye’de aracıyla kalma izni verilecektir.
Yabancı plakalı araçların ülkemizde kalma süresi 24 ay yani 2 yıldır. Maksimum 2 yıl kalabilen yabancı plakalı araçların uyması gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. Eskiden yabancı plakalı araçların ülkemizde kalış süreleri 6 ay ile sınırlı iken son yıllarda gidilen düzenleme ile bu süre 2 yıla kadar çıktı.
Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi uzatıldı mı?
Bu çerçeve öncelikle, Türkiye’de bulunan kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtlarına ilişkin süreler, gümrük idaresine başvuru yapılmasına gerek olmaksızın 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.
Türk plakalı araç yurtdışında ne kadar kalabilir?
Türk plakalı araç ile Almanya’da belli bir süre kalma imkanı bulunmaktadır. Genel olarak şu an 2020 yılı itibariyle 3 ay gibi bir süre Almanya’da Türk plakalı araçla dolaşma hakkı verilmektedir. Bu süre sona erdiği zaman yeni bir süre için tekrar giriş çıkış yapılması gerekir.
Yabancı plakalı araç kimler kullanabilir?
Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir.
Aracımla yurt dışına nasıl çıkarım?
Avrupa ülkeleriyle yapılan Viyana Antlaşması’na göre, artık çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor), Schengen vizeniz ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz.
Yurtdışında ne kadar kalabilirim?
Türkiye’ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir. Ancak bu süreden daha fazla kalmak isteyen yabancıların kalış amaçlarına göre ikamet tezkeresi almaları zorunludur.
Yabancı plakalı araç Türk plakasına nasıl çevrilir?
(aracın özelliklerinin bulunduğu belge) evraklarınız (ruhsat fatura sigorta vs) yeminli tercümandan türkçeye çevriliyor ve notere gidip noterlik masrafı ödendikten sonra yeni plakanız ve ruhsatınız çıkartılıyor.
Yabanci uyruklu türkiyede araba kullanabilir mi?
Araba kullanmak bazen seyahat etmek için en rahat ulaşım seçeneği olabilir. Türk hukukunda yabancı ehliyetin Türkiye’de geçerli olması için özel bir şart yoktur. Bu nedenle, genel bir kural olarak, tüm yabancı sürücü belgeleri geçerlidir.
Yabancı biri Türkiyede araç alabilir mi?
Ülkemizde yurt dışından araç getirmek için herhangi bir kısıtlama yoktur. Yurt dışında ikamet eden bir kişi pasaporta işlemek şartı ile istediği kadar yabancı plakalı araçları Türkiye’ye getirebilir. Bunun için de her araca maksimum 24 ay süre verilir.
Eşim yabancı uyruklu araba alabilir mi?
Cevap: Yabancı olan eşin yurtdışından taşıt getirebilmesi için yurtdışında 185 gün bulunması gerekmektedir. Ayrıca turistik kolaylıklar kapsamında yapılan işlemlerde kişinin uyruğunun bir önemi bulunmamaktadır. Kişinin yurtdışında yerleşik olup olmadığı göz önünde bulundurulur.
Yurtdışından gelen arabayı başkası kullanabilir mi?
Turistik kolaylıklardan faydalanılarak geçici olarak ithal edilen taşıtlar, taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan (ana, baba, eş ve çocuklar) ve yerleşim yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan kişilerce kullanılabilir.
MA plakalı aracı kimler kullanabilir?
MİSAFİR ARAÇLARDAN KİMLER YARARLANABİLİR? Yukarıda belirttiğimiz özelliklerdeki kişiler, Türkiye’de oldukları süre içinde ve şartlarında değişme olmamak kaydıyla MA MZ plakası olan taşıtları sadece aileleri ve kendileri kullanabilir. Araçların farklı bir kişi tarafından kullanılması yasaktır.
MA plakalı aracı Türk vatandaşı alabilir mi?
Ma-mz plakalı araçların satışı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yasal olarak mümkün değildir.