Yaşlılar Üzerine Araba Nasıl Alınır?


Spread the love

Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir.

Yaşlılara ÖTV indirimi var mı?

Öncelikle şunu belertelim, yaşlılıkta vücudun birtakım işlemlerini tam anlamıyla yerine getireme yani bir takım engellilik durumudur. Bunun üzerinden gidecek olursa engellilik oranı % 40 ve üzeri olan kişiler kendilerine özel şekilde tasarlanmış aracı ÖTV indirimi ile alabiliyorlar.

Yaşlıların adına araba nasıl alınır?

%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını satın alabilirler.

Şeker hastaları indirimli araç alabilir mi?

Eğer başka bir engelleri yok ise; rapor oranları % 90’ın altında kalan işitme engelliler, görme engelliler ve kronik hastalığı olanlar (kanser, kalp, şeker, tansiyon ve şizofreni hastaları vb) ÖTV indiriminden yararlanamıyorlar.

Böbrek nakilli hastalar ÖTV’den yararlanır mı?

Engellilik oranı yüzde 90’ın altında olan, işitme engelliler, görme engelliler, böbrek rahatsızlığı olanları kalp nakli veya rahatsızlığı olanlar, zihinsel engelliler ÖTV istisnasından yararlanamıyor. Bazı durumlarda otomatik vitesli araçlarda hiçbir özel tertibat yaptırılmadan da ÖTV’siz araç alımı mümkün olabiliyor.

Araç alımında ÖTV indiriminden kimler yararlanabilir?

Vergilendirilmiş fiyatı 330.800 TL’yi aşmayan ve 87.03 tarife pozisyonunda yer alan araçlar için ÖTV indirimi değerlendirilebilir. 87.04 tarife pozisyonunda yer alıp 2800 cc motor hacmini geçmeyen araçlar için ÖTV indiriminden yararlanılabilir.

ÖTV muafiyeti kimleri kapsıyor?

Engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olan bireyler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk edinimi ÖTV’den muaf tutuluyor. Bu istisnadan yararlanabilmek için taşıtın özel tertibatlı olması, ya da engellinin kendisi tarafından kullanılması gerekmiyor.

68 engelli raporu ile nasıl araba alınır?

Araç satın alırken raporu göstermeleri yeterlidir. Raporda özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumun olmadığını belirten bir yazı olmalıdır. Engelli kişi H sınıfı ehliyete sahip olmalı. Ehliyet alırken de özel donanımlı bir aracı kullanarak sınava girer.

Yaşlılara engelli raporu nasıl alınır?

Engelli raporu almak isteyen kişilerin başvuruda bulunması gerekir. Bu başvuru da sadece devletin yetkilendirdiği hastaneler tarafından yapılır. Sağlık Bakanlığının yetki verdiği hastaneler yapılan başvurular ve rapor özellikleri ile birlikte kişilere gerekli testler yapılarak rapor verilir.

Yüzde kaç rapor ile araba alınır?

%90 altında raporu olan kişilerin engelli araç almak için tam teşekküllü bir hastaneden alacakları, kişinin araba kullanma durumunu ve engel statüsünü belirten engelli raporu ve H sınıfı ehliyeti gerekmektedir. %90’ın üzerinde ise sadece engelli raporu yeterli olmaktadır.

Şeker hastalarına yüzde kaç rapor veriliyor?

Genellikle tip 2 diyabetliler yüzde 20, tip 1 diyabetliler yüzde 30-40 arasında oran alıyor. Sigortalı diyabetliler ise benzer şekilde sağlık kurumundan rapor almak için yetkili hastaneye başvurup, hekim tarafından değerlendirilip, son karar SGK heyeti tarafından veriliyor. Ardından emeklilik hakkına sahip olabiliyor.

Şeker hastaları 40 engelli raporu alabilir mi?

Açlık kan şekeri sürekli olarak 200 mg’ın üstünde ve bu değerin altına düşürülemeyen, komplikasyon yapmış ketoz gösteriyor olması şartıyla Tip 1 diyabetlilerin işgöremezlik puanı % 40.” Engelli statüsünden işe girebilmek için en az % 40 işgöremezlik puanı gerekmekte.

Şeker hastası araba kullanabilir mi?

Kural olarak asla 5 mmol/l’nin altında kan şekeri değerleriyle araç kullanmayınız.

Böbrek nakli olan özürlü aracı alabilir mı?

Organ nakli olanlar ÖTV ve KDV’den muaf özürlü aracı alabilir mi? Yasaya göre, organ nakli olanlar (karaciğer, böbrek ve kalp gibi) özel tertibatsız araç kullanabildiği gerekçesiyle özürlü aracı alamaz.

Böbrek nakli olan engelli raporu alabilir mi?

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, artık böbrek nakli (transplantasyonu) olanların özür oranı hastaneler tarafından yüzde 40 değil yüzde 70 olarak verilmektedir. SGK’dan malulen emekli olabilmek için ise yüzde 60 rapor oranı yeterlidir.

Böbrek nakli olanlara yüzde kaç engelli raporu verilir?

Nakil sonrası %40 rapor verlir. Defterdarlıktan sakatlık indirimi alma ve/veya erken emekli olma hakkına kavuşabilirsiniz bu oran sayesinde.

Recent Posts