Otomatik Vitesli Araba Karda Nasıl Kullanılır?


Spread the love

Karlı ve Buzlu Yolda Otomatik Vites Araba Kullanımı. Otomatik vites arabanız varsa karlı yolda ilk olarak, kar modunu devreye sokmak gerekir. Kar modu yoksa da, kalkış sırasında buz ve kar üzerindeyseniz patinajı önlemek için şanzımanınızda bulunan L modunu ya da yazan en düşük vitesi kullanmalısınız. Gaza basmadan ayağınızı fren pedalından hafifçe
Tam otomatik şanzımanlı araçlarda;

  1. Arabanızda kar modu varsa devreye sokun.
  2. Buz ve kar üzerinde kalkış yapacaksınız şanzıman üzerinde bulunan “L” modunu veya yazılı olan en düşük vitesi seçin. Hiç gaza basmayın.
  3. Harekete geçtikten sonra aracınızı “D” moduna getirin.
  4. Gaz pedalına çok basmayın.

Karda kaçıncı vitesle gidilir?

BİR ÜST VİTESİ TERCİH EDİN

Sürüş esnasında aracın devrini yükseltmek karlı zeminler için dezavantaj oluşturur. Bu nedenle düşük devir ve bir üst vitesi tercih edin.

Buzda kayan araba nasıl kontrol edilir?

Kayan ön tekerlek de olsa arka tekerlek de, aşağıdaki adımları izleyerek aracınızın kontrolünü sağlayabilirsiniz:

  1. Ayağınızı pedaldan çekin.
  2. Direksiyonu gitmek istediğiniz yöne doğru yavaşça çevirin.
  3. Araç tekrar çekmeye başladığında, hafifçe gaza veya frene basın.

Arabanın buzda kaymaması için ne yapılır?

Otomobilin buzda kaymaması içi direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılması gibi tüm hareketler çok yumuşak bir şekilde yapılmalıdır. Islak ve karlı yollarda 4 tekerlekte de kış lastiği kullanılmalıdır. Karlı yollarda kış lastikleri, çok zorlu şartlar olmadığı sürece yeterli olur.

Normal lastikle karda gidilir mi?

Cevap kısaca hayır. Kış koşullarında yaz lastikleri kullanmak tehlikeli olabilir ve lastiklerinize zarar verebilir. Yerel hava koşulları, lastik seçiminizi belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Dondurucu soğukların sadece zaman zaman yaşandığı ılıman kış koşullarında dört mevsim lastikleri bir seçenek olabilir.

Karda yokuştan nasıl inilir?

Karlı Buzlu Havada Yokuş Aşağı Nasıl İnilir ve Çıkılır? Karlı ve buzlu havada yokuş aşağı inerken, arabanın savrulmasını ve kaymasını önlemek için vitesi küçültün. Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın. Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın, direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın.

Otomatik vites L ne anlama gelir?

Otomatik vites l harfi İngilizce “Low” kelimesini simgelemektedir. Bu da düşük ya da ağır devir anlamına gelmektedir. “L vites nedir?” sorusunun cevabı en basit haliyle birinci vites olarak verilebilir. Otomatik vitesli araçlarda aracın vitesi motor devrine göre otomatik olarak değişmektedir.

Kar düğmesi ne işe yarar?

5Snow (Kar Modu)

Çekiş kontrolü kavramayı artırmak için daha aktif hale gelir. Bu mod, otomatik vitesli arabalarda, arabayı dengede tutmak için mümkün olan en yüksek vitesi seçecektir.

Kaygan yolda araba nasıl kullanılır?

Kısaca, gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak davranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor. Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün.

Buz tutmuş araba nasıl çalışır?

Bunun için dizele, antifriz katmanız, işinizi biraz olsun kolaylaştıracaktır. Bununla beraber aracınıza sıcak üfleme yapmalısınız. Çalışmamaların ve donmaların önüne geçmek için, özellikle geceleri araçlarınızı rölantide çalıştırmanız, sabah zorluk çekmenizi engelleyecektir.

Araç yolda neden kayar?

Araçlarda kaymanın esas nedeni ağırlık dengesinin bozulmasından kaynaklanır. Çekiş sistemine bakılmaksızın viraj dönüşlerinde gerek ön gerekse de arka tekerlekler baskı altındadır. Arkadan kayma ise temel olarak dönüş yapıldığı sırada aracın arka tekerleklerinin çekişi kaybetmesinden kaynaklanır.

Karda havada neden frene basılmaz?

Frene basmak: Karlı zeminde tekerleklerin kaydığını hissettiğinizde, panik yapıp frene kesinlikle basmayın. Bu tekerleklerin çekişini ortadan kaldırır ve aracınızı kontrol edemezsiniz. Aracınız kaymaya başladığında blok fren hiç bir işe yaramaz.

Araç kızaklama ne demek?

Kızaklama yolda birikmiş su kütlesinin aracın tekerleklerinin altında oluşturduğu sirkülasyonla yol ile bağlantısını kesme durumuna verilen isimdir.

Karda yolda kalan araçlar ne yapmalı?

Arabanızı Yavaşça Yolun Sağına Çekin

Arabanız tam olarak durmayıp teklemeye başladıysa ayağınızı gazdan kaldırın, ani fren yapmadan yolun sağına doğru ilerleyin ve el frenini çekin. Otobandayken böyle bir sorun yaşarsanız da dörtlülerinizi yakın ve yol yardımı gelene kadar aracınızdan ayrılmayın.

Recent Posts