Engelli Için Araba Nasıl Alınır?

Engelli Araç Almak İçin Şartlar Tam teşekküllü bir hastaneden alınan ve engel durumunu gösteren raporun bulunması zorunludur. Alınan engelli raporları süreli ve süresiz olmak üzere iki çeşittir. Süreli olan raporlar süresinde güncellenmelidir. Engelliler 1.6 motorun altında araç alabilir.

Araba almak için yüzde kaç engelli olmak lazım?

%90 altında raporu olan kişilerin engelli araç almak için tam teşekküllü bir hastaneden alacakları, kişinin araba kullanma durumunu ve engel statüsünü belirten engelli raporu ve H sınıfı ehliyeti gerekmektedir. %90’ın üzerinde ise sadece engelli raporu yeterli olmaktadır.

Engelli araç Nasıl Alınır şartları nelerdir?

%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını galeriden satın alabilirler.

Hangi hastalıklar engelli araç alabilir?

İşitme veya görme engelliler ile herhangi bir kronik hastalığı olanlar ÖTV’siz araç alamazlar. Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV’siz araç alamazsınız.

Engelli aracı için heyet raporu nasıl alınır?

Sağlık Kurulu Raporu için başvuru yapmak adına bir form doldurulur ve form başvuru için kullanılır. Kişinin 5 adet, son 6 ay içerisinde çekilmiş olan vesikalık fotoğrafı istenir. Asıl ve fotokopisiyle beraber Nüfus cüzdanı istenir. Bu belgelerle beraber başvuru yapılır.

60 engelli raporu ile araba alınır mı?

Aracı engelli dışında başkasının kullanması yasaktır. Yüzde 60 engelli raporu ile araba almak ve yüzde 40 engelli raporu ile araba almak isteyen vatandaşlarda yine aynı şekilde yüzde 90 altı engel raporu durumuna göre değerlendirilerek araçlarını alabilirler.

See also:  Kubota Motor Ne Malı?

Yüzde 40 engelli ÖTV indirimi ne kadar?

Yüzde 40-89 arası engelli oranı

Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor.

Araç alımı için ek karar kaç günde çıkar?

Bu durumda vasi kararını veren Sulh Hukuk Mahkemesinden Ek karar almak gerekmektedir. Ek kararın çıkma süresi ise mahkemenin iş yüküne göre 1-2 hafta sürebilmektedir.

Engelli aracı kimler kullanabilir 2021?

Soru 6: Engelli adına alınan araçlar kimler tarafından kullanılabilir? Araç sahibi olan engelli kişinin aparatlı işlemlerde birinci derece yakınlarından TSE onayı verilen kişiler, %90 ve üzeri için engel kişinin (birinci, ikinci ve üçüncü derece, sözleşmeli sürücü) yakınları kullanabilir.

ÖTV indirimi raporu hangi hastalıklar için geçerli?

Engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olan bireyler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk edinimi ÖTV’den muaf tutuluyor. Bu istisnadan yararlanabilmek için taşıtın özel tertibatlı olması, ya da engellinin kendisi tarafından kullanılması gerekmiyor.

Böbrek nakilli hastalar ÖTV’den yararlanır mı?

Engellilik oranı yüzde 90’ın altında olan, işitme engelliler, görme engelliler, böbrek rahatsızlığı olanları kalp nakli veya rahatsızlığı olanlar, zihinsel engelliler ÖTV istisnasından yararlanamıyor. Bazı durumlarda otomatik vitesli araçlarda hiçbir özel tertibat yaptırılmadan da ÖTV’siz araç alımı mümkün olabiliyor.

Psikiyatri hastaları engelli araç alabilir mi?

Bireylerin imzası ya da noterden alınan vekalet ile araç alımı gerçekleştirilebilir. (Zihinsel ya da psikolojik rahatsızlıkları bulunan bireylerin imza yetkileri olmadığı için mahkemeden vasi kararı ve araç alımına yönelik izin kararı çıkarmaları gerekir.)

Engelli araç almak için rapor yüzde kaç olmalı 2021?

Sakatlık yüzdesi %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.

See also:  Peugeot Partner 1.6 Hdi Hangi Motor Yağı Kullanılır?

Araba için heyet raporu nasıl alınır?

Engelli raporu ile araç satın almak isteyen vatandaşların, ilk olarak bu raporu Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği tam teşekküllü hastanelerden almaları gerekiyor. Alacağı engelli raporunda engelli arabası satın alabileceği hakkının olduğu zaten açıkça belirtilecektir.

Vergi indirimi sağlık kurulu raporu nasıl alınır?

Engellilik nedeniyle vergi indiriminden yararlanmak için başvuruda bulunulan kişi, dilekçe verilen vergi dairesi başkanlıkları veya defterdarlıklarca yetkili hastaneye sevk edilir, kişinin sevk edildiği hastaneden aldığı raporlar değerlendirilmek üzere Merkez Sağlık Kuruluna gönderilir.

90 engelli raporu ile hangi araçlar alınabilir?

Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre; engellilik derecesi yüzde 90 veya üzerinde olanların taşıt alımlarında istisna tutarı 330 bin 800 liradan 450 bin 500 liraya yükseltildi. Böylece yüzde 90 ve üzeri engeli olanlar 450 bin 500 liraya kadar olan araçları ÖTV’siz alabilecek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector