Su, hava-yakıt gibi sıkıştırılamadığından, pistonlar en tepeye kadar ulaşamaz ve motorun aniden durmasına neden olur. Böyle bir durumda, düşük devirlerde çok fazla hasar meydana gelmez. Ancak yüksek devirlerde piston kollarının yamulması, kırılması ve pistonların delinmesi garantidir.
Araba neden motor kilitler?
Yatakların yağsız kalması, hareket esnasında oluşan sürtünmeyle çok miktarda ısı üretilmesine sebep olur. Sürtünme ile birlikte krank mili, yataklar ve piston kolları zarar görür. Bu parçalar yağlama yapılmadan hareket edince kısa bir süre içerisinde dönemez hale gelir ve sonunda motor bloğuna sıkışırlar.
Motor yiyen araba çalışır mı?
Evet, hem çalışır hem de hareket edebilir.
Motosiklet motor yağı biterse ne olur?
Yağ seviyesi düştüğünde motor gürültüsü ve titreşimler artar. Eğer yağ azsa, aslında motosiklet gelen metal-metal klink çarpışma ses duyabilirsiniz. Motor Kilitlenmesi. Motor yağı düşükse motor tamamen kilitlenebilir.
Arabanın motorunun bittiğini nasıl anlarız?
Bitik Motor Belirtileri Nelerdir?
- Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir.
- Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir. Normalde buradan yağ, duman ya da buhar çıkmaz.
- Egzoz dumanı da bilgi vericidir.
Motor yatak vuruyor ne demek?
Motorda, yatak boşluğunun fazla verilmesi motor yatak vuruntu sesi için ilk neden olacaktır. Piston kol yataklarında ve/veya ana yataklarda yağlama için bırakılan mikrometre düzeyindeki yatak boşluğu fazlaysa takırtı şeklinde sesler oluşur. Oluşan bu sesler motor yatak vurması şeklinde tabir edilir.
Arabanın motor yemesi ne demek?
Motor yatağı adı verilen üst kapaktan başlayıp silindire kadar ulaşan motor parçaların da oluşan aşırı titreşim, sürtünme ve ses dolayısıyla aracın yağsız kalmasından başlayarak yağ pompasının işlevini görmemesi sebebiyle doğuran sonuçlar aracımızın motorunu yer.
Motor yatak sesini ne keser?
Araç kataloglarında bahsi geçen motor yağını kullanmaya başlayarak motor yatak sesini kesen hamleyi yapmış olabilirsiniz.
Motor yağları üç başlıkta tanımlanabilir:
Motor kol çıkarma neden olur?
dönmeye çalışan krank ve ateşlemesi devam eden diğer pistonlar hareketli olduğundan sistemin en zayıf noktası olan piston kolunu zorlayarak kırar. kırılan parça ivmeden dolayı motor bloğunda ekseni etrafındaki herhangi bir noktaya çarpar ve bu çarpma neticesinde döküm blok delinerek kol dışarı çıkar.
Motosiklet yağı Degismezse ne olur?
Değiştirilmez ise neyle karşılaşılır? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Motosiklet yağ değişimi yapılmazsa ne olur?
Motorun içerisindeki basınç artacak ve bu da direncin artmasını etkileyecek. Zamanla motorunuz yıpranacaktır. Motorun bütününe zarar veren bu durumlar ne yazık ki, sizi daha fazla zarara uğratacaktır. Motorunuza belirli miktarda düzenli yağ koymak sizin için daha iyi olacaktır.
Motor yağı yoksa ne olur?
Motor Yağı Biterse Ne Olur? Aracınızda yağ biterse ve siz fark etmeden sürmeye devam ederseniz bir süre sonra motor kilitlenecek ve bir daha çalışmamak üzere stop edecektir. Çalıştırmaya çalışırsanız değişik metal sesleri duyabilir ve kaput altından dumanlar görebilirsiniz.
Benzinli motorun ömrünün bittiği nasıl anlaşılır?
Kendi aracınızın motorunun bitip bitmediğini anlamak yeni araç alırken anlamaktan nispeten daha kolaydır. Öncelikle en bilinen yöntem aracınızın yağ yakmasıdır. Eğer araç yağ yakıyorsa bu motorun bittiğine işaret olabilir. Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir.
Motorun iyi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Yağ kapağının açılmasıyla birlikte aracın motorunun üfleyip üflemediği anlaşılabilmektedir. Yağ çubuğu çekilerek, burada bulunan duman veya üflemeye göre motor sağlığı tespit edilebilir. Motorun hırıltılı çalışması ya da ıslık sesinin gelmesi durumlarında üfleme olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Benzinli motor üflemesi nasıl anlaşılır?
Sırasıyla bu yolları anlatalım:
- Yağ Kapağı açılır üfleyip üflemediği anlaşılır: Üstten eksantrikli araçlarda bu yöntem pek tercih edilmez.
- Yağ çubuğu çekilir üfleyip üflemediği anlaşılır: Yağ çubuğu bulunan araçlarda, araç çalışır vaziyetteyken yağ çubuğu çıkarılarak; motorun üfleyip üflemediği anlaşılabilmektedir.